The chosen One
Because I BELIEVE, ONE Man Can Change The World.

Song Of The Month - Simple Plain: Untitled

Monday, September 26, 2005
I open my eyes
I try to see but I'm blinded by the white light
I can't remember how
I can't remember why
I'm lying here tonight

And I can't stand the pain
And I can't make it go away
No I can't stand the pain

How could this happen to meI
've made my mistakes
I Got no where to run
The night goes on

As I'm fading away
I'm sick of this life
I just wanna scream
How could this happen to me

Everybody's screaming
I try to make a sound but no one hears me
I'm slipping off the edge
I'm hanging by a thread
I wanna start this over again
So I try to hold
Onto a time when nothing mattered
And I can't explain what happened
And I can't erase the things that I've done
No I can't
How could this happen to me
I've made my mistakes
I Got no where to run
The night goes on

As I'm fading awayI
'm sick of this life
I just wanna scream
How could this happen to me
I've made my mistakesI
Got no where to run
The night goes on
As I'm fading away
I'm sick of this life
I just wanna scream

How could this happen to me
Read On 0 Comment(s)

Kesibukkan Yang Melampau

Monday, September 12, 2005
Jealous juga bila tengo beberapa blog kawan yang sentiasa diisi padat dengan isu-isu terkini, samada soal peribadi, komen terhadap sesuatu ataupun semata-mata ingin memeriahkan lagi dunia internet khususnya di Malaysia. Aku bukan tiada masa langsung masuk internet ini cuma masa aku terbatas untuk mencari material untuk asgmnt aku yang kira berlambak ni. Setakat ini, belum ada satu pun asgmt aku yang sempat aku siapkan. Samada ianya siap separuh, belum dibuat lagi ataupun belum ada bahan lagi. Tidak cukup dengan itu, aku terpaksa mengikuti beberapa aktiviti yang sebenarnya hanya menganggu kisah hidupku dengan asgmt yang banyak ni. Dalam kesibukan itu, pada suatu hari, aku menerima satu email yang sarat dengan pertanyaan yang agak peribadi. Ingin sahaja aku publish di sini tapi aku menghormati sendernya. Bukan apa sebenarnya, terlalu panjang bunga-bunga email itu sedangkan yang dia nak sampaikan sebenarnya adalah bertanya lebih lanjut mengenai diri aku yang tidak seberapa ini.. hehehe. Oleh yang demikian, untuk tidak menghampakan si polan itu, aku akan menunaikan hasratnya.

Sebenarnya ada juga beberapa email yang memang bertanyakan hal yang sama. Hal apa? Tiadalah serious sangat. Cuma tanya serba serbi tentang siapa aku, asal mana, buat apa sekarang etc. Aku jawablah baca kat profile tapi ada yang berkeras nak tahu macamana aku dapat idea untuk tulis benda-benda yang pernah aku publish di sini. Aku jawablah, aku tulis ikut apa yang aku nak tulis. Benda-benda yang menarik perhatian yang berlaku di sekeliling kita. Benda-benda kecil yang mungkin ada antara kita tidak nampak dan tidak sedar. Setakat tulis pasal AF3 tu, semua orang boleh buat. Kalau baca kat mana-mana blog sekarang, hampir semuanya bercerita pasal Af3, kadang-kadang aku pula yang rimas. Bukan apa. Takkanlah semua orang tulis benda yang samakan. Tapi best juga baca blog diorang tu. Kira update dengan benda-benda yang biasanya kita tidak tahu. No offense kepada sesiapa yer. Aku pun peminat AF3 juga. Ada juga aku tulis sikit-sikit pasal AF kat sini tapi kalau sesiapa yang meneliti, aku tidak menulis suka-suka.

Berbalik kepada email tadi, si polan tanyalah balik kenapa aku boleh tulis macam tu dan soalan itulah yang macam membunuh aku. Aku tanyalah dia balik, kenapa dia berminat nak tahu. Dia kata aku tulis benda-benda yang menarik tapi dalam sudut yang berlainan dari apa yang dia pernah baca. Yang kecil-kecil jer tapi very the critical. Macam jurnal ‘Orang Gila vs Reality’ dan ‘Apa Yang Selalunya Anda Tidak Nampak’ tu, katanya. Aku jawablah yang persoalan sebenarnya time aku tulis jurnal orang gila tu bukan berfokus semata-mata pada orang gila tu tapi pada realiti hidup. Secara logiknya macam mana orang jadi gila? Pernah terfikir? Kenapa orang yang rajin belajar sangat-sangat-sangat boleh tiba-tiba jadi gila? Atau penagih jadi gila? Tapikan bagus lagi jadi orang gila yang betul-betul gila daripada orang waras tapi macam orang gila! Pasal jurnal ‘Apa Yang Selalunya Anda Tidak Nampak’, aku tulis sebab aku memang minat berfikir. Suka tengo benda yang ‘kecil2’ tapi banyak maknanya. Lagipula, jurnal tu aku tulis masa aku dijemput untuk memberi satu motivasi untuk pelajar sekolah baru2 ni. Tapi aku tulis dalam bentuk naratif yang bagi aku lebih mudah difahami dan lebih menarik.

Akhirnya dia tanya aku, “boleh ko beritahu aku latarbelakang ko secara detail?”. Masa tu aku berfikirla sikit. Yelah, menurut apa yang aku sedari selama ni, seorang penulis tidak akan suka2 untuk ‘menayangkan’ dirinya kepada umum. Tengo sajalah nama pena para penulis yang ada di Malaysia ni. Kalau dulu di Amerika, penulis perempuan tidak dibenarkan untuk mempublish karya mereka. Sebab itulah ada penulis perempuan yang menggunakan nama lelaki. Sorrylah, aku lupa nama penulis tu tapi memang ada. Tapi ada juga penulis yang expose sikit. Tapi aku lebih suka macam ni. Terfikir juga nak letak gambar tapi nantilah kot. Bukan sekarang.
Aku replylah email dia balik kata yang aku ok jer tapi aku akan jawab apa yang dia tanya jer. Kadang2 dia akan email aku dan tanya banyak soalan. Sepa orang tu? Cukuplah kalau aku bagitahu yang dia pun pelajar macam aku juga cuma dia ambil psikologi di salah sebuah U di semenanjung…

Oklah, macam yang aku cakap tadi, aku bz sikit buat masa ni. Hari tu ada kawan bagitahu yang blog ni tak dapat masuk. Bila aku check, memang betul dan aku terpaksa buat blog baru tapi selang 2 minggu, blog aku ni ok balik jadi aku rasa nak teruskan saja blog ni. Yang baru tu, aku akan delete sebab ramai dah tahu pasal blog yang ni. Kalau ada yang ingin memberi komen, silakan berbuat demikian. Aku akan mengambil kira setiap komen anda. Erm, oklah, ni saja buat kali ni…

Aku harap korang akan terus menyokong blog ni…
Read On 2 Comment(s)
Monday, September 12, 2005
There once a wealthy man who lived with his only son. Their relationship was so close and they even have the same hobby which is collecting paintings of famous artists from around the globe. No matter how expensive the painting would cost them, they are willing to take for granted on buying it. Some worth hundreds and some were reaching to 5 figures! Soon after that, they have so many paintings which they kept it in a big special and beautiful room inside their house. They would spent an hour or two everyday, admiring the paintings that they have and their future plan on buying more paintings as these would bring them so much satisfaction.

One day, a call from the king was heard through out the town. It was announced that every young man in each family should report to the district officer as they would serve the country as soldiers, fighting again terrorism caused by the neighboring country.
The son of the wealthy man was not exempted from the order. The father was so sad but realizing that this is by the order of the king and for the sake of their country, he supported the son on going to the war. The son knew that this is the chance for him to worth the loyalty he has to his country and agree to fight in the war.

Being alone, the father would spend much of his time in the special room which he himself and his son had prepared for the paintings. He misses his son so much that he even sleeps and has his daily meal inside the room. Days go by and soon after that, the war ended but his son never returned. There was no sign of him anywhere. The father waited for his son’s home coming but the son never did. Now, the father knew that his son had died in the battlefield. He was so sad and spends even more time in the room where he putted the paintings. He recalled all the memories that he and his son have had, from the memory of sharing both interest in arts and the hard work that they had done in collecting the various kinds of paintings that they have.

One day, the man’s house was visited by a soldier who is so badly injured with no left leg. He knocked and the old man opens the door.

“Good day to you sir,” said the young soldier.
“Good day to you too, young man,” the old man answered. “What can I do for you?” Ask the old man again.
“Sir, I’m a close friend of your son,” the young man explained. Hearing that, the father invited the young man to come in.
“We’d shared and talked so much about you regarding both of you and his interest in arts”. The young soldier begins his story. “We become so close and everyday we’ll talk of both experiences in life. He is a brave and good soldier sir and like what you’d feel, I miss him too. Too bad, he couldn’t make it. I’m sorry for you sir.” At that time, the old man cried silently. He misses his son so much and as if he felt what his son feel during his days of wars.
- “Sir, I was amazed by your son’s stories about your hobby of collecting paintings. I may not be a good artist but I drawn a picture of your son. I would appreciate it if you are willing to accept this painting as a symbol of friendship that your son and I have. It’s something I give sincerely and hope you would accept it.” The young man handed in the painting. He thanked the soldier for his effort of drawing the picture. He shakes the young soldier’s hand and after that, the young soldier left.
When the old man looked at the painting, it is not only that the image is not portraying his son’s face, it’s ugly too. But he can still recognize the looks, here and there. But despite that, he brought the painting to the special room and put down all the other paintings there, left alone the painting of the young soldier. He spent everyday, again, looking at the painting until one day, he got sick. Not long after that, the man died with much sadness and love for his son. He leaved no heir to inherit all the paintings but he had asked his most trusted friend, who is a lawyer to sell all the paintings.
News reached near and far about the man’s death and of the selling of the paintings. Many were interested in buying the paintings. The day comes, when all the paintings were ready to be sold. Many people gathered in a big hall with all the beautiful paintings were being displayed. Not only exclusive, but most of the painting were drawn by famous artists. Except one, all of the paintings were being displayed freely without anything covering it.
“Greeting ladies and gentlemen”, the lawyer said. “Today we are gathered here with a purpose, to inherit what seems to be so precious and a great satisfaction to all of us art lovers. Without further a due, let us begin with this first painting and as we all know, raising your hand means raising the price of the painting which is a thousand every time”.
“We shall start with this painting”…. The lawyer uncovered the first painting. All of the sudden, people were silence. They only whispered among themselves. It was the painting of the young soldier.
“What is that thing doing here?” Cried a man
“Yeah, we don’t want that! That’s not a painting” Cried another.
“That’s a…. misery…horrible”.
“Skip that one. We want other paintings!”

‘I’m sorry, in this letter, my friend said that, only after this painting, will the other paintings be sold.” Explain the lawyer.
“But nobody wants that painting. It’s disgusting.”
“And I’m sure it doesn’t cost a penny. My 2 year old son can even draw better than that.”
A moment of silence again perch the hall. Nobody seems to be interested in buying the first painting. They urged the lawyer to skip it and go on with the next. But again, the loyal lawyer explains that, this is to be the first.
“According to this letter, this painting will only cost 10 bucks”. Said the lawyer again. But still nobody care to buy the painting. To them, every single penny is worthy to fight for their favorite painting.
“I’ll take it.” Suddenly a voice comes from behind. People were anxious to know who is buying the painting. They look behind them. Then a young man appears. He was the cleaner of the hall, very much poor and very much weak. He was the man who drew the painting. Indeed, he was the young soldier. Almost crippled, he walks weakly to the lawyer.
“I’ll take the painting,” he said “but I only have 9 bucks with me now”.
“So take this.” A front sitter heard that he’d only 9 bucks with him and throws a penny worth 1 buck. “Now take that painting and leave!”
The man quickly takes the penny on the floor and gave the money to the lawyer. Again he said, “Among all the respective here, I am only a cleaner but I would like to buy this paintings because it means a lot to me”.
“So be it.” Said the lawyer and to that he announce that the selling was over.
“What?! You haven’t started anything yet! A man said.
“I just end it sir,” said the lawyer. “One who bought this painting shall have all the other paintings….
Read On 0 Comment(s)

Apa Yang Selalunya Anda Tidak Nampak!

Wednesday, September 07, 2005
- Kau tahu apa lagi perbezaan orang kampung dan orang Bandar?
- Entah. Pendek saja aku jawab.
- Nak dengar sesuatu?
- boleh jugak.
- Pernah main golf?

Aku mengeleng. Aku tidak tahu apa yang dia cuba sampaikan.

- Pernah main hoki?

Aku geleng lagi. Tapi aku masih tidak tahu apa yang dia cuba sampaikan.

- Itulah antara perbezaan orang bandar dan orang kampung.
Hmmm?..Lainnya orang ni, kataku pada diri sendiri. Aku sudah bosan melayan karenah orang muda di sebelah aku. Sejak tadi asyik bercakap. Muda? Mungkin kot. Dalam lingkungan akhir 20-an. Mudalah tu.

Dia kemudian meneruskan percakapannya. Dia pernah membuat kajian sosial mengenai masyarakat luar bandar dan masyarakat bandar untuk projek tesisnya. Terselit juga banyak nama-nama rujukannya tapi aku tak endahkan itu semua. Bukan masa yang sesuai untukku sebenarnya.

Dia berbahas yang masyarakat luar bandar kasihan dan tidak mendapat apa yang ada di bandar. Dia berkata, bila dia tanya budak-budak kat sekolah luar bandar dulu (maaf nama sekolah tu aku kena rahsiakan) apa hobi mereka, ramai yang jawab memancing ataupun paling tidak bermain bola sepak dan badminton dan sepak takraw dan membaca dan menonton televisyen. Jauh bezanya dengan yang ada di bandar. Terdapat perbezaan antara hobi dan sukan. Hobi mereka melayari internet, cruising, melancong, hee, banyak lagilah…dan sukan pula mestinya bola sepak, itu tidak lari katanya, tapi ada suka berenang, main bowling, main golf dan entah, banyak sangat!

Aku melihat wajahnya yang serious. Aku masih tidak dapat memberikan sepenuh perhatian.
Tambahnya, ada yang suka mengumpul komik sampai berak-rak, buku-buku, kaset ataupun cd dan vcd, gambar-gambar artis ataupun personality kegemeran mereka. Tapi di kampung, mana ada itu semua. Kalau ada apun, berapa keratlah sangat. Dia jamin, apapun, mesti boleh dibilang dengan jari tangan. Kalau lebih pun, masukkan jer jari kaki.
Aku mengiyakan sahaja.

Dia tambah lagi. Orang kampung suka dengar Siti Nurhaliza dan Ziana Zain. Yang lain diorang tak tahu. Yelah, bukan maksud aku diorang tak kenal penyanyi ataupun pelakon lain tapi kalau tanya orang bandar, diorang kenal ramai tapi tak semestinya minat. Kalau sebut sahaja penyanyi kegemaran, Mariah Carey, Christian Aguilera etc (malas aku nak ingat semuanya) tapi kalau orang kampung, paling tidakpun Siti Nurhaliza. Aleh2, Mawi juara AF3 tu. Dia juga kata, bukan dia nak kutuk atau memburuk-burukkan orang kampung tapi dia kasihan bila fikir balik. Orang kampung terlalu terikat pengetahuan mereka. Terlalu sedikit yang diorang tahu. Mereka terlalu biasa. Sukar melihat keistimewaan mereka. Kalau orang bandar, lainlah cerita. Pemikiran mereka dirangsang oleh wawasan. Open minded dan advance, katanya lagi. Aku bukannya nak mempersalahkan mereka (orang kampung). Aku tahu, dalam banyak keadaan yang lain, orang kampung pun apa kurangnya…Aku bukan nak cakap pasal kemunduran orang kampung. Yelahkan, mereka kat kampung, mestilah cara kehidupan mereka lain daripada orang yang ada di bandar. Masing-masing ada kelebihannya..Cuma yelahkan, orang kat kampung ketinggalan banyak...tapi tak semestinya orang bandar lebih baik dari orang kampung...

Tau tak per, kataku sendiri. Aku diam terus.

Jauh2 dalam alam fikirku, adanya betul juga kata orang ni. Aku faham benar maksudnya dari tadi sebab aku tengo jer raut muka, mesti orang ni seorang pemikir. Ahli falsafah mungkin…hahaha..

Dia kata lagi, kalau orang kampung beli baju, RM100 diorang cakap sudah terlalu mahal tapi orang bandar sampai seribu pun, diam2 jer. Tapi bukan semualah tapi ramai.. Dia tersenggih tiba2. Aku pun turut tersenggih.

Pakai baju berjenama jer, terus tayang satu kampung. Tapi siapalah yang peduli. Adidas, Nike tu diorang tahulah terutama yang bersukan. Yang lain, bagi diorang, asal ada. Tapi diorang tidak kenal apa itu Prada, Versace, British India… sedih…
Ada lagi katanya.. kalau rumah besar di kampung sudah dicap orang kaya.. ada jer kereta, kata banyak duit.. kereta baguslah kalau wira ker.. waja ker..tu kira oklah untuk standard orang kampung...tapi ni kancil.. kelisa ...

Tiba-tiba dia masuk pasal filem Sepet pula. Dia kata, tak ke hairan bila tengo kat bandar ipoh yang maju tu, tetiba kuar kereta penyu tu. Aku tahu, dia cakap pasal kereta yang Harith Iskandar dan Ida Nerina pakai dalam filem tu. Tengo2 jer, orang lain pakai Four Wheel..Bukannya apa, katanya lagi, filem tu bagus.. very educating.. tapi ntahlah, aku masih rasa lain dalam perihal penggunaan kereta tu. Aku tengo Harith dan Nerina dalam filem tu pun, ala2 moden…siap speaking lagi…napa tak pakai at least kancil ker… hairan ngan Yasmin Ahmad tu. Dengar pula lagu Siam... hm...dalam bab tu, aku tak faham sangat...

Aku kata “yakah?”

Mungkin aku terlau berfikir, katanya lagi. Sebab banyak betul benda yang aku kena fikir tapi jangan bimbang aku bukan gila. Aku cuma suka berfikir. Aku bukan nak kritik saper2, cuma nak menyedarkan masyarakat jer. Yelahkan, ramai kita ni cukup mahir memerhati tapi tidak ramai mahir meneliti…kau tengo pokok-pokok sepanjang jalan ni, pernah kau kira dari simpang masuk tadi sampai hujung sana?
Aku mengeleng.
- ada 18 pokok kesemuanya...
Buat apa nak kira pokok-pokok ni, buat penat jer...fikirku sendiri...
- atau kat rumah kau, guna tingkapkan”
- ya..
- pernah kau cuba kira berapa keping cermin dalam satu tingkap tu?
Aku mengeleng lagi.
- tula sikit-sikit pasal apa yang aku cakap ni...
Aku mencari arah tujuannya. Aku faham maksudnya tapi aku tidak tahu apa tujuannya.

- Eh, kau ni nama apa ah? Tanyanya tiba2.
Aku tersentak sebab beberapa baris kata-kata terakhirnya tadi memang buat aku berfikir.
- Daniel…
- Sabahan ker?
- ya
- Nama betul apa? Aku Farid Ashraf.
- Daniel Jackon.
- Daniel Jackon….dia mengulanginya.. macam pernah dengar…
Aku sekadar tersenyum… aku sempat berbisik dalam hati…“dia ni... ”
- Daniel Jackon, the famous debator…!!!! Betulkan?!!

Aku senyum…lambat aku mengangguk…

- Ok, now you’re talking… hey congrats for winning the royal debate…impressive…
- Thanks…it was nothing, really…
- hahaha, you can say that tapi bukan pada kami academicians….
- really, it was nothing.. aku mengulanginya…
- Heard you’re going to London for the International Debate…
- Tiadalah. Malas…banyak lagi kerja mahu buat.. aku memotong…
- Hello young man.. that’s a chance for a life time. You should go…
- Tengoklah.. aku ada komitmen lain…We’ll see what happen…
- Napa, nak join Akademi Fantasia ke?… tanyanya lagi…

Aku cuma tersenyum. Membuang pandanganku jauh2.. lalu kembali berpaling kepadanya. Dia juga berpaling kepadaku.

- Please continue.. aku memancingnya
- Continue what?
- Cerita tadi. Menarik…
- well, you can read all that in my first book.. hehehe…mungkin pertengahan bulan ni keluar kat pasaran…tengolah macam mana?
- ok…tajuk?
- What You Always Don’t See –
- Nice. Very inviting… aku tersenyum lagi…English?
- Actually BM tapi dulu mula2 aku tulis dalam BI tapi penerbit kata lebih baik aku tulis dalam BM. Orang Malaysia ni ramai tak baca buku ilmiah dalam BI kata penerbit…
- no komen…
-hey, just speak your mind…

Aku terkejut dengan ucapan itu. Lama juga aku tidak mendengarnya. Sudah setengah tahun….aku terkedu…

- Hello…hello…
Aku tersentak.
- Apa ni termenung tiba2…
Aku sekadar tersenyum…
- sorry…erm tadi, macam mana tahu aku ni orang sabah?
- tahulah.. muka macam Chinese tapi loghat tak macam Chinese.. macam indon adalah tapi aku tahu mesti sabahan.. tak pun sarawakian.. tapi instinct aku lebih kata yang kau ni Sabahan…
- oo…ya sabahan…
- jadi buku tu tajuk apa dalam BM?
- just translate yang tadi tu…
- Apa yang selalunya kamu tidak nampak..
- anda… Apa yang selalunya anda tidak nampak…
- oh.. ya..ya.. betul.. anda…. Aku tersenyum…
- hehehehe…
- jadi buku tu pasal benda2 ni,... yang tadi tulah…
- basically, yes tapi banyak benda lagi yang ada dalam tu.. pasal critical thinkinglah banyak…
- termasuk sepet tu?
- eh taklah… Yasmin tu kreatif.. penilaian dunia filem tidak sama dengan penilaian dunia reality.. lain…dia ada sebab sendiri untuk tu… kita kalau nak cakap pasal benda2 ni, kena ada bukti yang kukuh.. dalam dunia filem…itu lain walaupun dia pasal dunia realiti…
- oh…

Kemudian dia diam… mengambil nokia 3650nya kemudian sibuk menulis sesuatu..tulis sms…
- aku kena turun sini… thanks sudi dengar celoteh saya.. katanya..dia menekan butang berhenti dalam bas...
- no, it was very educating..nanti aku mesti beli buku tu…
- kalau jumpa aku mana2, tegur jer… nanti aku tolong sainkan buku kau tu..itupun, kalau nak beli... atau erm, nanti aku bagi kau sendiri buku tu… siap ngan sain aku sekali…hehehe..
- mesti….mesti…
- ok.. aku turun sini….
- ok nice chat… bye…
- bye…
Bas berhenti betul2 di tepi lorang taman perumahan itu. Aku melihatnya turun dari bas. Dia melambai padaku. Aku pun melambai padanya.

Farid Ashraf, Apa yang selalunya ada tidak nampak… erm….aku mengingati kembali…
Siapa orang tu… kenapa dengan berani dia bercakap pasal apa yang dia fikir.. dan kenapa aku yang harus dengar semua itu? Bila aku fikir balik..memang betul juga apa yang dia cakap.. dulu masa sekolah menengah, yang aku tahu, main bola, pergi memancing…tapi mungkin aku lain sikit.. aku suka menulis… banyak cerpen dan sajak aku tulis.. novel belum lagi.. aku bermonolog sendiri. Terlalu panjang dan aku belum bersedia untuk novel lagi. Tapi semua dalam komputerku…tak pernah aku hantar mana-mana pun…sayangkan…
Dan Farid, baru jer beberapa puluh minit, macam dah kenal lama.. siap mahu bagi buku free lagi.. kalaulah.. ya, kalaulah...

Aku memerhati sekeliling bas. Cuba mengira berapa orang yang tinggal. 7 orang...tiga lelaki termasuk aku dan 4 perempuan.. 3 daripadanya bertudung...
Gitu ker? Pikirku sendiri...aku tersenyum sendiri..

Dulu kat kampung memang susahlah. Bukan apa, memang banyak benda tak tahu. Hmm,...yelah, kalau pasal golf.. pernah dengarlah tapi tak pernah main pun.. tau tu, taulah juga. Sama macam hoki, bowling…susah kalau di kampung.. mana ada semua tu.. Bila aku ambil degree di bandar, teman sebilik aku dulu, hobi dia pergi berenang…setiap hujung minggu mesti pergi swimming…aku dulu, berenang tu bukan hobi.. tapi suka juga sebenarnya berenang di sungai-sungai ni. Tapi masih bukan hobi…

Dulupun, aku kenal ramai artis tempatan jer… kalau barat tu, yang famous-famous aku kenal la tapi sikit ja.. tapi bila aku di bandar, baru aku tahu…ramai lagi yang famous dan lebih baik dari yang aku tahu dulu....aku terseyum lagi..

Bas menyimpang ke kiri dan aku menekan butang berhenti. Perlahan-lahan bas tu berhenti tepat di hadapan rumahku. Ketika masuk ke rumah, aku mendapati ibu sedang menyiapkan makan malam.
Aku terus naik ke atas. Menukar pakaian lalu turun ke bawah.
- Kasi bersih tu lokong di belakang, tolong… kata ibu
- Kenapa?
- Tersumbat kali tu.. p tingu dulu…
- bah…

Aku pun terus keluar melihat longkang yang tersumbat. Memang benar. Ada ranting-ranting kayu yang menyebabkan kotoran tersumbat. Aku mengambil kayu lalu cuba membersihkan longkang itu.

- hai.. tiba-tiba terdengar satu suara…
- aku mencari suara itu…
Farid rupanya…dia tersenyum memandangku. Kelihatan dia sedang membersihkan halaman belakang rumahnya. Tapi kenapa dia ada di sebelah rumah? Fikirku sendiri.
- buat apa tu?
- ni, longkang tersumbat…kau buat apa sini?
- aik, ni rumah aku lah.. sejak kecil aku di sini..aku dibesarkan di sini…dia menunjukkan muka yang selamba.

La, rupanya.. selama ini, aku ni jiran Farid….
Read On 1 Comment(s)

Something New...

Monday, September 05, 2005
Buat masa ni, aku masih bz mcm besa.. memang banyak sangat kerja kena buat. Minggu lalu ja, dua hari straight aku tidak dapat tidur tapi tipula kalau aku cakap aku tidak mahu tidur.. Balik-balik cuba tidur actually tapi aku ingat sangat-sangat ngan asgmt aku yang berlambak. Minggu kami cuti sebab tamu gadang AKA Pesto Konvo. Ramai juga kawan-kawan yang konvo nanti. Jeles juga bila pikir-pikir tapi kalau ingat-ingat balik, setiap sesuatu ada kebaikkan (sebenarnya, banyak keburukkan juga!) Ingat dapatlah rileks sikit tapi macam kerja bertambah rasanya.

Sorryla tidak dapat update blog buat masa ni. Kepada pengirim-pengirim email yang bagi komen dan yang sewaktu dengannya tu, aku akan cuba jawab email kamu semua dalam masa yang terdekat ni dan cuba juga jawab soalan-soalan kamu semua ah....

oklah... sekian dulu untuk kali ni... lol...
Read On 0 Comment(s)

From The Barait of Anakjagung

Dear Readers,
Thank you for visiting my blog. I do hope that your visit is a fun one. Please leave your comment in regards of my post or just say hi in my Chat Box. Don't forget to leave your link so that I can pay you a visit too. Thank you so much.

Most of the postings here are original therefore, publishing/printing/production or of any means of using the materials in this blog without a formal written consent from Anak Jagung is strictly prohibited. Where some are not, links and sources are stated.

Best viewed using Mozilla Firefox


© Copyright Anak Jagung 2003 - 2014. All rights reserved.

About Me

My photo
A blogger who blogs when he feels like it. A teacher who is learning to be a better one everyday. A person who likes photography but is not good at shutter speed and what the heck is the rules of third? A man who believes that you can change the world.

Chatter Box

Followers


Slider

The Best Links

Get more followers

Blog Archive