The chosen One
Because I BELIEVE, ONE Man Can Change The World.

Pengalaman Duduk IELTS

Labels:
Kalau mau cakap, saya bukanlah manusia paling baik di dunia ni tapi sekurang-kurangnya saya sentiasa cuba untuk berbuat baik dengan orang lain; sekurang-kurangnya, saya fikir begitulah. Tapi kadang-kadang, bila kita sudah buat baik dengan orang tapi macam tidak dihargai pula. Malu jugalah terhegeh-hegeh offer bantuan tapi yalah, ada ketika dia yang apa yang kita cuba buat itu disalahtafsir. Tidak apa, yang penting kita ikhlas. Saya ikhlas.

Biarlah tu benda tu. Yang saya mau cerita ni kali pasal saya ambil exam IELTS (International English Language Test System) hujung minggu baru-baru ni. Tujuan saya, mungkin mau sambung study atau kali saja-saja mau test diri sendiri, hahaha. Persediaan ala kadar saja. Kerja sambil belajar ni lain sikit mainan dia. Terkena lagi minggu sebelum tu kerja banyak sikit jadi masa belajar pun kurang. Jadi, ni IELTS yang saya ambil ni under British Council dan dibuat di Le Meridien Hotel. Ada 4 bahagian semua ni paper ni. Reading, Writing, Listening and Speaking. Adinah, yang listening paling tough saya rasalah. Bukan sebab slang dia British tapi tu nombor telefon bah saya tidak dapat tangkap habis bila dia cakap. Satu kali saja dia sebut tu nombor bah, huhu.. Terus saya down ni bila tidak dapat tangkap tu nombor telefon. Baru soalan kedua tu. Tapi saya cepat-cepat sedar yang saya perlu kasi motivasi sama diri sendiri sebab banyak lagi soalan-soalan yang bakal saya jawab nanti. Orang putih cakap, pull yourself together kunu ah saya. Baiklah.

Bahagian kedua itu reading. Nasib saya suka membaca jadi tidak berapa banyak masalah di sinilah. Kali ok jugalah ni bahagian ni, tapi nda taulah kan. Yang ketiga writing. Hmm.. Ni pun macam biasa-biasa jugalah saya buat. Nda juga pandai betul ni tapi bolehla kali kampung-kampung tu, hahaha. Yang bahagian keempat ni yang bikin lawak bila saya ingat balik tau. Speaking bah. Jadi, saya ada baca-bacalah kunun tips-tips speaking ni terus saya ter'highlight' ni phrase 'speak until the examiner ask you to stop'... Nah, apalagi, saya belasah sajala jawapan saya. Mula-mula kana kasi warming up tanya-tanya nama, kerja, asal. Nah, sekali dia tanya "describe what you are wearing today" bilang, di sanalah saya terstop 2 saat kali tu. Sebab saya betul-betul tidak sangka soalan macam tu dia tanya. Bah, saya pun teruslah kunun bercakap ni, baju begini begitu, jeans begini begitu. Ada jaket bikin saya kasi panas-panas badan pun, saya cakap saja ni. Sikit lagi saya mahu tambah pasal underwear juga ni (examiner saya perempuan Chinese tapi slang UK ok dan boleh tahan juga orang dia ni) tapi nda jadi sebab tiba-tiba dia angkat tangan dia bagi saya sign 'talk to the hand' ah. OMG ni saya rasa. Malu betul ni. Kana stop time-time ko siok bercakap ni. Aduh. Merah kali muka saya tu. Saya ingat bila kena suruh stop, dia interupt terus. Ni kana bagi tu sign depan-depan muka ko. Waka waka eh eh betul ah... huhu.

Then dia tanya pasal childhood hobby sama hobby sekarang ini. Menjadi Ned seperti biasa, bercakaplah saya tanpa henti dan ni perempuan selalu interupt saya dengan tanya soalan-soalan berdasarkan jawapan yang saya bagi. Di sinilah saya terlupa satu perkataan ah. Saya tidak tahu kenapa saya buli lupa tu. Ada bah di hujung-hujung otak saya tapi saya tidak dapat recall ni. Kamu tahu apa tu perkataan, 'gadgets' ah. Kan dia tanya saya pasal hobby, jadi saya jawablah photography dan saya mo describe itu camera sebagai satu gadget tapi saya lost word betul tu masa. Jadi, terima kasih kerana sudah membaca tips-tips speaking, saya tahulah saya perlu cari satu perkataan yang dekat-dekat maksud dia, terus saya dapat perkataan 'tools'. Nasib lagi owh. Dekat-dekat juga bah kan maksud dia tukan. Aduh... nervous bah saya tu...

Makin lama, makin cepat dia bercakap terus saya pun apalagi, teruslah kunu saya bercakap dan banyak kalilah tu sign 'talk to the hand' kana angkat. Mula-mula malu tapi bila sudah panas-panas, bantai saja apa yang boleh dicakap, hahaha.

Jadi, entahlah tu macamana kan. Tapi at least saya sudah buat yang terbaik dengan usaha sebagai persediaan dan apapun keputusan dia, saya terimalah dengan hati yang terbuka. Mahalba juga ni exam ni mahu ambil. RM570 ah jadi mahu tidak mahu, kenalah usaha sikit-sikit. Saya bukan mau minta puji ni ah. Setakat sharing saja. Saya ni bukanlah pandai sangat tapi orang bilang, kita belajar palan-palan.

Jadi, kepada kawan-kawan yang ada plan mahu ambil ini test, kalau kamu perlu tips, janganlah malu-malu tanya saya. Saya bukanlah cakap saya ni bagus tapi adalah kunu pengalaman ambil ni test jadi kira ada idea sikitlah kan. Oh ya, keputusan dia keluar 22 Oct ni. Saya rileks-rileks sajalah tunggu ni kan... Aduh... huhu
10 Comment(s):

ned...wah! listening langsung nda kana ulang suara ka? sousah gia ni..apa2 pung gu'ud luck ned...nanti update result..nger~!!hehe


@belle,
nda.. dia satu kali saja terus ni.. dia p cakap tu no tel satu kali saja ah.. nda sa dapat tangkap.. huhu... sangat kesal neh.. huhu..


hehehe...good luck arr friend!


Hahaha, funny ow engkau ni :D
Patut ko cakap camni bah tu utk cover², "the 'tools'..u know what i mean?" hahahaha... :D


mm..susah tu test tu kn. :)

bah good luck, kasi share lagi nanti hehe


tidak juga susah ba tu actually tapi perlu telitilah.. sama cepat2 dengar tu listening.. tu yang sa ada penyesalan sikit.. huhu


nda apa ned...sy rasa speaking ko ko blh score tu...^_^


This comment has been removed by the author.

saya pun otw nk ambil test ni..risaula sbb english berterabur lg..;)


hi ned,
Boleh tanya ka di mana mau ambil tu IELTS ar? Mau sambung study ba kunu ne. hee


From The Barait of Anakjagung

Dear Readers,
Thank you for visiting my blog. I do hope that your visit is a fun one. Please leave your comment in regards of my post or just say hi in my Chat Box. Don't forget to leave your link so that I can pay you a visit too. Thank you so much.

Most of the postings here are original therefore, publishing/printing/production or of any means of using the materials in this blog without a formal written consent from Anak Jagung is strictly prohibited. Where some are not, links and sources are stated.

Best viewed using Mozilla Firefox


© Copyright Anak Jagung 2003 - 2014. All rights reserved.

About Me

My Photo
A blogger who blogs when he feels like it. A teacher who is learning to be a better one everyday. A person who likes photography but is not good at shutter speed and what the heck is the rules of third? A man who believes that you can change the world.

Chatter Box

Followers


Slider

The Best Links

Get more followers