Pantun Tak Jadi

Bunga Kantan di tepi bukit
Bukit bernama Bukit Mempelai
Sampai bila hatinya sakit
Ingin dicapai tangan tak sampai.

Simpang Mengayau hati terpahat
Alunan bayu menambah rindu
Sudah serasi jadi sahabat
Rasa gusar makan tak lalu.

Hati terpaut di Kinabalu
Sedikit jenaka jadi kenangan
Rasa rindu bertalu-talu
Siapakah mampu jadi sandaran?

Mabul, Kapalai Pulau Sipadan
Lautnya jernih hadiah alam
Hati gelora sungguh tak padan
Mampu hanya bernafas dalam.

Payah sungguh rasanya hati
Hanya wajah jadi pengalas
Senyum manisnya terus meniti
Aduh, mampukah ditahan terus beralas.

Merah sungguh si Senjakala
Menatap sayu di tepi padang
Ingin dilagu bahasa lara
Lagu tak jadi, iramanya sumbang.

Bintang berkedip di malam suram
Satu dua hujan merintik
Biarlah hati biarlah padam
Mungkin nanti rasa terdetik.

p/s: tidak mahir sangat buat pantun ni jadi berilah belas kasihan kepada anak yang baru belajar okay ...


© Copyright Anak Jagung

Comments

Rose Ragai said…
Plan mau pigi Air Terjun Serinsim hujung minggu ni tapi nda jadi sudah coz ada sudden death punya keja mau kena buat. Ko penah pigi kan trekking pi tu air terjun? Gravel ka jalan pi sana tu? Tq.
@Rose Ragai,
pernah.. hehehe..
jalan pigi sana memang gravel la.. paling bagus bawa 4W la..
pigi air terjun dia pun mencabar juga.. tapi ntahla sekarang sebab masa kami dulu, denai kecil ja jalan dia.. itu awal tahun 2000 la.. sekarang ok suda kali.. penyesalan sa ni tempat kan, macam nda kena jaga betul ba.. bukan macam tempat lain.. huhu..
Rose Ragai said…
Nda jadi kami pigi last weekend. Memang my fren pun cakap jalan masih gravel pi sana.. kalau ada pigi nanti sya share2 sana blog sya... thanks.