The chosen One
Because I BELIEVE, ONE Man Can Change The World.

Fikir-fikirkanlah..

Sunday, August 14, 2005
Seorang bapa pulang ke rumah dalam keadaan letih dan disambut baik oleh anaknya yang berusia 7 tahun. Sambil mengangkat briefcase ayahnya, si anak itu bertanya kepada ayah.....

Anak: Ayah...ayah.. boleh Amin tanya satu soalan?
Ayah: Hmmm....nak tanya apa?
Anak: Ayah...berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?
Ayah: Itu bukan urusan kamu, buat apa sebuk- sebuk nak tanya? Si ayah mula menengking. Anak: Amin saja nak tahu ayah... Tolonglah beritahu berapa pendapatan ayah sejam di pejabat? Si anak mula merayu pada ayahnya.
Ayah: 20 ringgit sejam.. Kenapa nak tahu? Jerkah ayahnya lagi.
Anak: Oh..20 ringgit.. Amin menundukkan mukanya.
Anak: Ayah.. boleh tak bagi Amin pinjam 10 ringgit dari ayah?
Si ayah mula menjadi berang dan berkata, "Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa dengan duit tu? Mintak sampa! i 10 ringgit? Nak beli mainan lagi?? Ayah penat-penat kerja cari duit, kamu senang-senang nak membazir ya.. Sudah, pergi masuk bilik.. tidur! Dah pukul berapa nih...!!"

Si anak itu terdiam dan perlahan-lahan dia kembali ke biliknya. Si ayah duduk di sofa sambil memikirkan mengapa anaknya yang sekecil itu meminta duit sampai 10 ringgit. Kira-kira 2 jam kemudian, ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan besar anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolah kerana anaknya tak pernah meminta wang sebegitu banyak sebelum ini. Dengan perasaan bersalah, si ayah melangkah menuju ke bilik anaknya. Didapati anaknya masih belum tidur.
"Kamu benar-benar perlukan 10 ringgit? Nah.. ambil ni" Si ayah mengeluarkan sekeping duit kaler merah. Kanak-kanak itu segera bangun dan tersenyum girang.
"Terima kasih banyaklah ayah!" Lalu dia mengangkat bantalnya dan mengeluarkan sekeping not 10 ringgit yang sudah renyuk terhimpit oleh bantal. Bila ternampak duit itu, si ayah kembali berang.
"Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu? Dari mana kamu dapat duit tu?" Amin tunduk... tak berani dia merenung ayahnya. Sambil menggenggam kemas duit itu, dia menerangkan.....
"Duit ni Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah bagi hari-hari tu. Amin minta lagi 10 ringgit kat ayah sebab Amin tak cukup duit..."
"Tak cukup duit nak beli apa??" Jerkah ayahnya lagi.
"Ayah.... sekarang Amin dah ada 20 ringgit.. Nah..ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah di pejabat tu. Amin nak ayah balik kerja awal esok. Amin rindu nak makan malam dengan ayah.." Jelas Amin tanpa memandang wajah ayahnya...
Read On 2 Comment(s)

Melobi atau Peminat Fanatik?!

Monday, August 08, 2005
Konsert Final Akademi Fantasia 3 ternyata menyaksikan Mawi, anak kelahiran Kulai Johor meraih undi terbanyak sekaligus menyapu habis dua anugerah baru yang diperkenalkan pihak Astro iaitu Anugerah Vokal Terbaik dan Anugerah Persembahan Terbaik selain menjadi juara AF3. Felix, Amylea dan Marsha hanya boleh berpuas hati ditempat kedua, ketiga dan keempat. Terdapat juga beberapa suara sumbang yang menyatakan bahawa Felix tidak sepatutnya menjadi naib juara tapi sebaliknya Amylea. Mungkin keberadaan Felix yang menjadi saingan terkuat Mawi sudah dijangka akan menjadi Top 4 dan bagi Marsha, kehadirannya adalah saingan kepada Amylea yang disifatkan oleh Berita Harian.

Secara keseluruhannya, saya melihat konsert final ini sebagai satu lobihan idea yang keras dan bersungguh-sungguh. Walaupun umum telah dapat meneka setiap kedudukan pelajar-pelajar AF3, namun kehangatan masih tetap dirasa. Penumpuan lebih tertumpu kepada lagu-lagu baru yang bakal dibawakan oleh para pelajar.

Saya berasakan mungkin terdapat sedikit ketidakadilan dalam pembahagian lagu tapi Astro dan pihak pengetua dan tenaga pengajar mempunyai autoriti untuk ini jadi tidak ada apa-apa yang mampu kita lakukan lagi. Lagipun, konsert sudah berakhir. Ramai juga kawan-kawan yang mengatakan bahawa Felix dan Marsha hanya mendapat undi dari Sabah sahaja kerana orang Sabah ini terlalu bersifat kenegerian. Mungkin juga tapi perlu diingat, bukan orang Sabah sahaja yang tinggal di Sabah. Saya sendiri mengenali ramai kawan-kawan yang sememang bersetuju bahawa Felix layak menjadi juara dan mereka bukan Sabahan. Salah seorang kawan itu berasal dari Kelantan!
Oh tidak timbuk sifat kenegerian di sini.

Secara peribadi, saya turut merasakan penangan Mawi. Sememangnya dia berbakat, berpersonaliti menarik dan down to earth. Saya tidak nafikan bahawa Mawi menunjukkan peningkatan dalam setiap konsert walaupun tidaklah begitu konsisten. Sudah namanya seorang pelajar. Persembahan terbaik Mawi yang popular dengan gelaran ‘World’ bagi saya adalah ketika dia menyanyikan lagu ‘Pupus’ dari Kumpulan Dewa. Seperti yang dikatan oleh Pengarah Filem Sepet, Mawi jujur dengan perasaannya ketika menyanyikan lagu itu dan saya juga turut thumb up untuk Mawi.

Konsert Prelude dan Konsert pertama adalah konsert terbaik untuk Felix bagi saya. Konsert Prelude menyaksikan dia membawa lagu ‘Cinta Seorang Teman’ yang dipopularkan oleh bekas pelajar AF2 iaitu Bob dan konsert pertama pula, dia menyanyikan lagu ‘Tiada Lagi Kidungmu’. Penampilan yang bersahaja dan begitu rilex mungkin telah menarik perhatian ramai sehinggakan Felix turut mendapat undian antara yang tertinggi. Walaupun persembahan Felix dalam setiap konsert tidaklah konsisten, namun, kerja kerasnya sepatutnya dihargai. Terus terang saya katakan di sini, saya tidak kisah samada Felix menjadi juara atau tidak kerana bagi saya, dia sudah cukup memberitahu kepada Malaysia betapa Sabah ini penuh dengan bakat-bakat yang unik! Selain mampu menyanyi, Felix juga berbakat sebagai seorang pelawak. Itulah yang dinamakan pakej!

Amylea terpaksa berpuas hati ditempat ketiga. Bagi saya, Anugerah Persembahan Terbaik malam itu seharusnya diberikan kepada Amylea. Amylea bukan sahaja mempunyai mutu suara yang baik, tetapi juga merupakan pelajar yang paling konsisten sekali dalam AF3. Setiap persembahannya begitu meninggalkan kesan di hati para penonton. Sorakkan Amazing Amylea menjadi trademark penyokongnya namun sudah namanya realiti show dan pengundi Malaysia...

Marsha pula mempunyai vokal yang unik dan begitu lain daripada pelajar yang lain. Vokalnya yang lembut dan smooth mungkin telah menarik perhatian masyarakat terhadap gadis manja kelahiran Sabah ni. Bagi saya, walaupun vokalnya tidak mempunyai x factor yang hebat, vokalnya yang merdu dan soothing cukup untuk mencuri perhatian ramai. Persembahan terbaik Marsha bagi saya adalah ketika dia menyanyikan lagu ‘Tunggu Sekejap’ dan ‘Destiny’. Selain mempunyai suara yang unik , Marsha mampu membawa pendengar berfantasi sebentar dengan persembahannya yang begitu memukau. Persembahannya pada konsert final sedikit terganggu apabila beliau terlupa lirik lagu baru yang dinyanyikan namun persembahannya tetapi memukau. Begitu bijak menggunakan raut wajah terutama matanya, mungkin itulah satu kelebihan untuk Marsha.

Semenjak terkeluarnya Idayu pada konsert yang ke-3, AF3 terus dihujani dengan pengundi fanatik yang hanya mementingkan populariti dan bukan bakat. Secara peribadi, Idayu mempunyai vokal yang paling baik sekali antara 14 orang pelajar tersebut. Beliau mampu menggunakan pelbagai teknik dalam persembahannya seperti whispering, hustling, babling dan banyak lagi. Itu adalah kekuatan Idayu dan bagi saya, beliau adalah calon terbaik untuk meraih anugerah Vokal Terbaik. Selain daripada itu, Eliza, Fuad, Amy, Reza, Aidil, Ekin, Akma, Kefli dan Yaser juga mempunyai pakej tersendiri dalam bergelar penghibur. Setiap mereka mempunyai agenda muzik tersendiri tapi terpulanglah kepada Astro untuk menentukan nasib mereka. Kita lihat sahaja senior-senior mereka dalam AF1 dan AF2. Buka mata, tepuk selera...

Terdetik di hati ini, sejauh manakah artis kelahiran Sabah boleh berkembang dalam bidang hiburan tanahair. Begitu ramai artis dari Sabah yang mencuba nasib tapi secara logiknya, hanya berapakah betul-betul berjaya. Azharina, Naufara, Asha Malik, Linda, Adam, Mas, Erwan.. siapa? Mungkinkah Gracy, pemenang kedua siri realiti NTV7 Aundition, mampu mengubah keadaan atau kehadiran Felix, Marsha dan Yaser diperlukan untuk membuka mata Malaysia terhadap kebolehan anak tempatan Sabah? Apakah nasib Pija dan Yani dalam siri realiti TV3 Mentor?Atau semuanya hanya kerana peminat fanatik? Lobihan idea yang berjaya menarik perhatian untuk meraih kejayaan? Terpulanglah kepada kebijaksanaan masing-masing.

Entah kenapa tiba-tiba saya teringat dengan pepatah, hangat-hangat tahi ayam...
Read On 0 Comment(s)

Atama – My Tribal Roots: Satu Revolusi Musik Tempatan Sabah.

Monday, August 08, 2005
"Tune Into Sound of Borneo, The Rise of The Ethnic Beat". Sesuai dengan pernyataan di atas cover CD album sulung Atama atau nama sebenarnya Andrew Ambrose Mudi, begitulah muziknya yang beralunan segar dan baru di halwa pendengar yang klise terhadap muzik-muzik tempatan Sabah. Album sulung berkonsepkan tribal hip-hop daripada Atama yang bertajuk "My Tribal Roots" memuatkan 12 buah lagu tidak termasuk 7 Interlude yang turut menambahkan kelainan terhadap album ini. Kali pertama saya mendengar lagu daripada Atama bertajuk "Throw Your Hands In The Air", saya sudah mengetahui bahawa lagu ini pasti mendapat perhatian ramai khususnya pencinta muzik negeri Sabah: seperti saya. Saya terpukau dengan susunan muzik dan alunan melodi yang begitu baru dalam genre muzik karya anak tempatan Sabah. Bukan sahaja ianya mendapat tempat di kalangan masyarakat berbilang etnik di Sabah, tetapi juga turut mendapat perhatian beberapa pihak di Semenanjung Malaysia termasuk Sarawak. Kali pertama saya melihat beliau membuat live show di Tanjung Aru Square, saya agak terpegun dan kedatangannya buat pertama kalinya ke UMS sempena sambutan "Tadau Kaamatan" anjuran exco kebudayaan PMUMS baru-baru ini turut mendapat perhatian ramai.

Sebelum saya meneruskan ulasan peribadi saya terhadap album ini, mungkin adalah lebih selesa jika saya menerangkan maksud tajuk album Atama ini iaitu My Tribal Roots. Tribal berasal dari perkataan Inggeris iaitu Tribe. Tribe, menurut kamus Cambridge Advance Leaner’s Dictionary (2003) adalah a group of people, often of related families, who live together, sharing the same language, culture and history, especially those who do not live in towns or cities. Dalam perkataan yang lebih mudah, tribe bermaksud kumpulan penduduk yang selalunya daripada sesama keluarga yang berkongsi bahasa, budaya dan sejarah yang hidup bersama. Roots pula, dalam kamus yang sama, bermaksud the part of a plant which grows down into the earth to obtain water and food and which holds the plant firm in the ground. Dalam perkataan lainnya, root sebenarnya bermaksud akar dalam Bahasa Melayu. Kesimpulannya, My Tribal Roots bolehlah difahami sebagai permulaan kepada muzik bersifat tribal atau bersifat keetnikkan. Akar itu melambangkan permulaan kepada kehidupan dan tribal itu tidak lain tidak bukan adalah kumpulan yang telah hidup dengan mempunyai persamaan, hampir daripada semua segi. Dalam konteks ini, kumpulan itu sebenarnya adalah kaum DusunKadazanMurut.

Secara keselurannya, saya sememangnya sangat tertarik dengan album ini. 8 lagu yang pertama didahului dengan interlude yang berupakan perbualan antara seorang anak yang meminta ayahnya menceritakan ‘bed time story’ sebelum anak itu tidur. Interlude ini bagi saya adalah sesuatu yang baru dan unik dan menjadi pelengkap kepada pengenalan muzik tribal hip-hop dalam album ini. Cuma mungkin, sedikit kekurangan iaitu seolah-olah anak itu berbicara dengan dirinya sendiri kerana seperti tiada chesmistry yang lengkap antara kedua ayah dan anaknya itu. Anak itu seolah-olah bercakap sendiri apabila ayahnya tidak dapat menunjukkan mood antara ayah dan anak lelaki di dalam ketujuh-tujuh interlude tersebut. Mungkin mixingnya perlu diperhaluskan dan diteliti agar mood kekeluargaan itu lebih dapat dirasai oleh pendengar. Loghat Atama dalam Bahasa Inggeris juga kedengaran sangat ‘keras’ namun saya langsung tidak menyalahkan Atama kerana secara originalnya, begitulah loghat berbahasa orang putih di Sabah!

12 lagu yang dimuatkan di dalam album ini bagi saya seharusnya diberi two thumbs up. Ianya membuktikan bahawa anak tempatan Sabah juga mampu berkarya sesuatu yang baru dan up-to-date. Saya sendiri dapat merasakan betapa banyak pergorbanan masa, tenaga dan tentunya pembiayaan terhadap pembikinan album ini. Betapa perahan idea yang begitu teliti dibuat dan direalisasikan melalui album ini. Antara 12 lagu termasuk 2 lagu yang telah diremixkan kembali, lagu yang dimuatkan dalam album ini, secara peribadi, track 4, 6, 10, 11 dan juga 16.

Track 4 adalah lagu yang paling meletup sekali. Lagu ini dapat didengar di hampir semua tempat terutamanya di kelab-kelab malam, pusat membeli-belah dan juga Stadium Likas! Throw Your Hands In The Air mengambil kembali korus lagu Tarangang Rasuk yang telah dipopularkan oleh John Gaisah, yang juga merupakan bapa saudara kepada Atama. Kembali diremixkan dalam track yang ke-17, lagu ini sememangnya sangat menarik perhatian.
Walaupun track ke-4 adalah track yang paling meletup sekali, secara peribadi, saya lebih selesa dengan track yang ke-6, Can’t Stop The Sumazau. Saya tertarik dengan muzik tradisional yang telah dimainkan menggunakan keyboard yang merupakan pukulan muzik gong tarian Sumazau yang mungkin tidak ramai orang yang perasan akan kewujudannya dalam lagu ini. Lagu ini juga turut dilengkapkan dengan kehadiran Johnny Black atau kalau boleh saya menyebut nama sebenarnya di sini iaitu saudara Constertine Athony yang merupakan seorang DJ-Mix yang sungguh berbakat dan juga pengenalan kepada penyanyi suara latar, Pipi.
Track 10 pula, Guangku Mangkakada, adalah sebuah lagu berbahasa Murut. Ianya adalah sebuah lagu yang sedih. Sebenarnya lagu ini dipopularkan oleh Johntan Ising, iaitu penyanyi asal lagu ini. Turut memperkenalkan Shameer, lagu ini telah diremixkan berkonsepkan ‘Body Bumpin’ yang sedikit menganggu originaliti lagu ini, namun pujian tetap harus diberikan kerana, walaupun ianya telah diremixkan, namun dalam beberapa sudut, keberkesanan lagu masih tetap dapat dirasai.
Track 11 pula bertajuk Ika Noh Butia. Lagu ini mengilap bakat nyanyian graduan Universiti Malaysia Sabah, saudari AmberRose (maaf, nama sebenarnya harus dirahsiakan). Lebih merupakan lagu berupa nasihat kepada gadis remaja Dusun khasnya, lagu ini sememangnya mempunyai kekuatan sendiri.
Track 16 pula adalah hasil gadingan suara Atama sendiri dengan bekas Top 12 Malaysian Idol yang berasal dari Sabah. Kredit seharusnya diberikan kepada Rydee kerana beliau sekali lagi berjaya membuktikan bahawa beliau layak bergelar Top 12 MI kerana berjaya membawa lagu berbahasa Dusun. Saya difahamkan bahawa Rydee adalah seorang Melayu! Lagu I’m Leaving You sekali lagi mengangkat kekreatifan Atama.

Kalau dibawa lebih jauh lagi, saya berkeyakinan album ini akan mendapat perhatian ramai. Sebagai buktinya, sahabat-sahabat rapat yang berasal dari Semenanjung juga meminati lagu-lagu dalam album ini terutama lagu Throw Your Hands In The Air yang telah diremixkan. Walapuna album ini mendapat kritikan hebat, namun kemunculan My Tribal Roots sememangnya menjadi benchmark kepada album-album tempatan yang lain, tidak kiralah dalam konsep apapun. Ianya merupakan satu pembaharuan yang berani dalam memartabatkan muzik tempatan Sabah sekaligus membuktikan orang kita mampu berkarya setanding dengan pengkarya yang terdahulu. Oleh yang demikian, wajarlah kita menyokong industri tempatan muzik kita kerana kita adalah Sabahans! Sungguh, Atama bakal mewarnakan industri muzik kita...

My Tribal Roots: Tune Into Sound of Borneo, The Rise of The Ethnic Beat – Atama
1. Interlude 1
2. Pangazou – Headhunt Raider
3. Interlude 2
4. Throw Your Hands In The Air
5. Interlude 3
6. Can’t Stop The Sumazau
7. Interlude 4
8. Saputangan Keningau
9. Interlude 5
10. Guangku Mangkakada
11. Interlude 6
12. Ika Noh Butia
13. Interlude 7
14. Spend Time With Me
15. Final Interlude
16. I’m Leaving You
17. Throw Your Hands In The Air (Club Mix)
18. Can’t Stop The Sumazau (Rockin Mix)
19. Taragang Rasuk " She Just Teasin" (Remix)
Read On 0 Comment(s)

My Life Today

Sunday, August 07, 2005
I couldn’t sleep well for the past few days. My mind been is up for the wrong things that I’ve done and I punish others for it. I wasn’t clear about the consequences that I have to face each day of my life and I wonder when my day of punishment will come.

I accidentally read a friend’s journal on the net that linked to another person’s journal whose once was so dear to me. I kept telling myself to let it go but the pain I have had was killing me again and again. I’m not sure why but I know, deep inside of me, the longing is still the same. I want more than what I have now. I want more than what I am now and I wanted too much in life that I sacrifice people’s love towards me. And tonight, I wasn’t sure what I felt, but I can only describe it as very painful.

I have to face the effect of my action. I have to bear in mind and be ready that I will soon hurt again. I’m jealous of that time if it happens that they will be together and all that I can do is pretend to be happy for them. I kept silent all the time and try to run out of the misery that I myself couldn’t understand why. Each and everyday, I tell myself that I will be ok to be alone than to hurt anybody’s heart anymore. The more I want to be left out, the more attention I get. Is there any explanation to that?
Read On 0 Comment(s)
Sunday, August 07, 2005
It’s been a week now that I’ve been touring around Bangkok or BKK for short, alone. I like BKK a lot although I don’t actually speak Thai. Well, honestly I do think that Thai language is very soft and polite to be heard. They have thins ‘na’ and either ‘ka’ or krab’ that makes it more polite. At least I think it that way. I know it too much and a lit bit early for me to say that I beginning to fall for this land of the famous King Mongkut and His Son, the Highness Prince Chulalangkorn. I have always admired King Mongkut. Way back when I’m still a secondary school, one of my favorite subject is actually History. I learn so many new things and though some of my friends said that History will be the last on their list, I instead love it. China, India, Rome, Egypt, Thailand and of course Malaysia was among the countries that interest me a lot. King Mongkut however gotten to my attention amongst all. He was a very smart king and through His highly credibility and ruling, Thailand is what it is now. For those of you who were not aware of how this precious land gets its name, it’s simple. Thai means free and therefore, Thailand would bring to its easiest definition, the Free Land of which, the only country in world that has never been colonialized by which and whatever colonialist there was.

Forgive me the people of Thai, but when I was 16, where the internet was greatly expanded and quite new to me, I registered the one and only nick that I use until now in the IRC – spice_mongkut. I got so obsessed with the one leader I admire most and there I was, chatting like a true heir of my own free and independent kingdom. Many of my IRC friends knew me by photos and are aware that whenever there’s spice_mongkut, then it will only be me and actually it’s even until now. But honestly, people change and I soon left my teenager’s life and move on to more reality of my life. I chat more that 8 hours a day, everyday, when I was waiting to go to university as I was working in a Cyber cafĂ© during that time. Soon, I only go online when I feel like it. I think messengers like yahoo and msn are better then this IRC thing but I log on, once in a while to see new things. Well, actually we have our own channel and I should say whenever I log on, definitely they knew who I am.

Coming back to the story, I reached Thailand at about 8.30pm, local time. Thailand is an hour later than Malaysia. Well, the airport is kinda big and the first trick I learn was that, never take a taxi from the airport itself. My sister is working here and been here for almost 6 years so, she taught me that I should go the third floor by stairs and then go one floor down using the elevator and from there, try searching for the exits that lead you straight to the highway. Only from there you should take your taxi. My sister said that it would cost you more when you take taxi direct from the airport. I’m not really sure how much, but I don’t really want to know. Well, I don’t know too whether these things are legal, but as much as I believe this is true, some rules are meant to be broken.

To my surprise, my sister was actually speaking Thai. I really couldn’t get what she said but I am kinda surprise. At least she learnt something that I hardly can! Reaching to the house to which I not really sure what to call this, located at Sukhumvit 36, really feel at home when she said there are two more sabahans leaving upstairs.

Well, I can’t share you what I experienced here in a more detail way but Thailand is an interesting place to visit. Although I can tell you that most Thai don’t speak fluent English but it does really test you survivor skills. Try to speak to a few Thais and they seems to understand what I am saying but they can’t give me the correct answer of my questions so you might think on learning some signaling things, like waving or anything that are understood able. For me, it just came naturally. I indeed went to many places. I went to Ekamai, King’s Park, Sikon which is a very big shopping complex maybe as big as Midvalley at Kuala Lumpur. My second day was a thrill. I went to Pantip which is a big (very big) Shopping Complex for only computers and its related things. I tell you, for the computer geeks, this will be a heaven for them. They have this all kinds of computer related things like the very cheap flat or normal monitors, keyboards in various designs, CPU casing in a various designs and colors too, rams and hardisks and many more. Not to mention the notebooks, latest mobile phone including the PAD, playstation, thumb drive and the list go on. Just think of anything that is related to computer, you surely can find it there. Fixing and installing, God, I tell you, you will certainly bored if you are not into computers because the building is all about computers!

Night life is a different story. With no friends, I wonder alone during nights. Using the BDS Skytrain of course, I went to the hot zone of the City, which is Silom and Patpong. Ha, the rest you don’t want to know. When I said you its hot, it’s hot!

Next day is another different story. My sis’ friend which happens to be a Sabahan, showed me around to another Shopping Complex call the MBK Center where mid year sales was rocking at that time.

Well, I couldn’t tell more because I have a few things to be done after this. Sure will continue this experience of mine if I have the time. Till then… kab kun krab..
Read On 2 Comment(s)

From The Barait of Anakjagung

Dear Readers,
Thank you for visiting my blog. I do hope that your visit is a fun one. Please leave your comment in regards of my post or just say hi in my Chat Box. Don't forget to leave your link so that I can pay you a visit too. Thank you so much.

Most of the postings here are original therefore, publishing/printing/production or of any means of using the materials in this blog without a formal written consent from Anak Jagung is strictly prohibited. Where some are not, links and sources are stated.

Best viewed using Mozilla Firefox


© Copyright Anak Jagung 2003 - 2014. All rights reserved.

About Me

My photo
A blogger who blogs when he feels like it. A teacher who is learning to be a better one everyday. A person who likes photography but is not good at shutter speed and what the heck is the rules of third? A man who believes that you can change the world.

Chatter Box

Followers


Slider

The Best Links

Get more followers

Blog Archive