The chosen One
Because I BELIEVE, ONE Man Can Change The World.
Friday, December 24, 2010
Christmas time

Its Christmas time again

The season of renewal

Love, faith, charity

And all that is beautiful

Chimes greatly in to every heart

Beating in celebrations

Of Spirit, togetherness, and affirmation.

Merry Christmas People ^-^
Read On 0 Comment(s)

Christmas Mode Is On :)

Wednesday, December 22, 2010
Josh Groban and Beyonce singing Believe the ost of The Polar Express


Still my favourite Chritmas song :)
Read On 1 Comment(s)

Christmas Fever

Tuesday, December 21, 2010
Badan sa panas-panas sejuk.
Jadi sa p jumpa doktor.
'U r very ill. High fever'
'Fever apa tuan doktor?'
'Demam krismas. Jadi sa prescribe ko ubat. Ni kad2 jemputan open house. Ko p open house 3 kali sehari, selama 1 minggu. Gerenti ko ok'.
'Baik tuan doktor'

Merry Christmas to all of you :)

Read On 2 Comment(s)

ROJAK - Amir Muhammad

Tuesday, December 21, 2010
I was browsing 1Borneo with my girl friend the other day and went out with a pinkish book in my holding. She bought a comic book while I ended up with ROJAK by Amir Muhammad.

I will not describe the book in details but I will sum my thoughts of the book.
Superb. Hillarious. Educating. Handsome.

Go and buy this book you bookworms!

And those who doesn't really like to read, maybe you might want to start by reading page 8 of ROJAK. 'Mosque Slippers' which geniusly putted as the first of 60 short stories in the book is really a good appetizer. Some usage of vocabulary might 'amazed' you in a way, sentence structures varied from easy to advance, with Malaysian English which bombarded my thinking with simple little illustrations here and there, overseeing the assistance of understanding.

Frankly speaking, I don't understand and I can't really relate to all stories, most probably because it's written by context, but it's okay. I have had a fantastic time reading ROJAK. And I don't mind starting a 2nd cycle. Amir Muhammad, I like you.
Read On 0 Comment(s)

Got To Find The Way

Wednesday, December 15, 2010
Life hadn't been easy for me these past few months. With my new working environment, new colleagues and new hour of working (unlike), I suddenly find myself in the midst of regrets and desperation. You see, I used to love going to work and no matter how hard and how up-the-sleeve I was, I'm still happy with what I was doing but it turns 360 degrees now. Work is not a fun thing anymore. Now, I don't like to talk about it. I don't like to tell people about it. I don't even like to wake up in the morning thinking about working.

It's almost 6 months now and I still can't get the hang of it but I know I have to stop. I know that I have to find a way to make my life works again. I don't have to enjoy what I'm doing. I don't have to like what I have to face everyday because that's life. It's not only about orange and apple and mango and strawberry. It could also be a sour pineapple (for the record, I like pineapple). I have to find that small path to and journey to it in search of that spark of light to make it better again. I have to. And if I don't, I promise to work even harder in fulfilling my job and whatever I am doing now. I will not fail.

And Christmas is at the corner. I still don't know what I want for Christmas (like someone is going to give it me) but I hope eventually I find it. I have my family and my relatives and my friends and some money to spend; God is kind to me.

And if you are searching for me, I'm here. I'm not going anywhere ... sigh ...
Read On 0 Comment(s)

Sanctus - Libera

Friday, December 10, 2010
I really love Libera's version of Sanctus. It's so angelic that I had goosebumps.




Read On 0 Comment(s)

Without Status

Wednesday, December 08, 2010

When I ask you to listen to me
and you start giving advice,
you have not done what I asked.
When I ask you to listen to me
and you begin to tell me why I shouldn't feel that way,
you are trampling on my feelings.

When I ask you to listen to me
and you feel you have to do something to solve my problem,
you have failed me, strange as that may seem.
Listen! All I asked was that you listen.
Not to talk or do-just hear me.
Advice is cheap. Ten cents will get you both Dear Abby and
Bill Graham in the same newspaper.
And I can do for myself. I'm not helpless.
Maybe discouraged and faltering, but not helpless.

When you do something for me that I can and need to do for myself,
you contribute to my fear and weakness.
But, when you accept as a single fact that I do feel what I feel,
no matter how irrational, then I can quit trying to convince
you and get to the business of understanding what's
behind this irrational feeling.
And when that's clear, the answers are obvious
and I don't need advice.
Irrational feelings make sense when we understand
what's behind them.

So, please listen and just hear me. And if you want to talk,
wait a minute for your turn;
and I'll listen to you.

Read On 0 Comment(s)

Sedih dan Marah - Kes Pembunuhan Nurse Hospital Kudat

Tuesday, October 12, 2010
Semalam saya terbaca artikel tentang kehilangan seorang wanita pada hari Sabtu yang bekerja sebagai nurse di hospital Kudat dalam Daily Express bertarikh 11 Oktober 2010. Rasa simpati terhadap keluarga masih lagi terbuku dalam hati tapi apabila pada hari ni terbaca blog seorang blogger, kesedihan saya bertambah dengan marah yang meluap-luap. Mangsa ditemui mati dalam keadaan hanya berseluar dalam di King Fisher Ujana.

Mangsa yang bernama Annie John Dismas sepatutnya menghadiri kelas di OUM pada hari Sabtu tapi mangsa tidak balik-balik. Mangsa ada lagi telefon ahli keluarga pada jam 3 dan masih sempat memberikan miskol dengan tunang mangsa lebih kurang jam 7.30 p.m. Pada jam 2 am, barulah kereta mangsa di jumpai di Australia Place dekat dengan Hotel Garden. Bapa mangsa terpaksa memecahkan cermin kereta untuk mencari apa-apa tanda kehilangan. Yang dijumpai adalah resit pembelian dari Kompleks Karamunsing yang menunjukkan yang mangsa ada shopping di sana lebih kurang jam 5 p.m.

Bila akhirnya ditemui, mangsa sudah meninggal dalam keadaan yang hanya berseluar dalam. Punyalah saya marah dan sedih benda begini berlaku. Siapalah penjahat yang tidak fikir kalau benda yang berlaku dengan kakak atau adik atau mama atau saudara-saudara dia sendiri, apa dia rasa?!

Saya ingin melafazkan salam simpati saya kepada keluarga, tunang, saudara-mara dan kawan-kawan mangsa dan berdoa untuk kalian semua. Tuhan memerhatikan kesedihan dan kemarahan kamu semua dan Dia tidak akan berdiam diri. Satu kehilangan yang sangat mencabar kesabaran dan kemanusiaan kita. Marah, dendam, sedih, kesal etc semua menjadi satu. Bukan senang kejadian macam ini diterima dan mestilah menjadi satu tamparan maha hebat sakitnya kepada semua orang yang mengenali si mati apalagi keluarga, tunang, saudara-mara dan kawan-kawan mendiang sendiri. Saya tidak dapat bayangkan semua rasa yang diorang rasa. Sakit hati yang teramat sangat! Tapi saya tidak akan cakap semuanya akan menjadi ok nanti sebab tiada yang ok dengan hal yang begini dan saya juga tidak akan cakap setiap benda yang berlaku ada sebabnya sebab, minta maaf, saya tidak nampak sebab kenapa ada orang yang patut mati dibunuh dengan keadaan kejam seperti ini. Sedih sangat-sangat.

Kepada penjenayah keparat itu, iya, ketawa-ketawalah kau di sana. Kau fikirlah yang kau selamat. Kau fikirlah nafsu syaitan terkutuk kau tu. Iya, puaslah hati kau kan. Satu hari nanti, kau akan rasa apa yang berlaku dengan mangsa itu sendiri. Saya tidak akan cakap hal yang sama akan berlaku dengan kakak kau, dengan adik kau, dengan mama kau atau saudara-saudara kau sebab saya fikir benda macam tu, janganlah berlaku disebabkan kesalahan kau sendiri yang kau sudah buat. Tapi suatu hari nanti, kau akan mendapat kesusahan yang kau sendiri akan tahu apa sebabnya. Laknat, tidak tenang hidup kau binatang terkutuk tidak pakai otak fikir, bodah dan sial!

Kau akan dapat balasan yang lebih teruk, lebih dasyat, lebih buruk, lebih parah! Kau tidak percaya? Kau tidak akan tenang seumur hidup kau. Kau tunggulah, kerabat syaitan!

Link untuk post ini:
Blog Erti Hidup
Daily Express
Read On 28 Comment(s)

Pengalaman Duduk IELTS

Monday, October 11, 2010
Kalau mau cakap, saya bukanlah manusia paling baik di dunia ni tapi sekurang-kurangnya saya sentiasa cuba untuk berbuat baik dengan orang lain; sekurang-kurangnya, saya fikir begitulah. Tapi kadang-kadang, bila kita sudah buat baik dengan orang tapi macam tidak dihargai pula. Malu jugalah terhegeh-hegeh offer bantuan tapi yalah, ada ketika dia yang apa yang kita cuba buat itu disalahtafsir. Tidak apa, yang penting kita ikhlas. Saya ikhlas.

Biarlah tu benda tu. Yang saya mau cerita ni kali pasal saya ambil exam IELTS (International English Language Test System) hujung minggu baru-baru ni. Tujuan saya, mungkin mau sambung study atau kali saja-saja mau test diri sendiri, hahaha. Persediaan ala kadar saja. Kerja sambil belajar ni lain sikit mainan dia. Terkena lagi minggu sebelum tu kerja banyak sikit jadi masa belajar pun kurang. Jadi, ni IELTS yang saya ambil ni under British Council dan dibuat di Le Meridien Hotel. Ada 4 bahagian semua ni paper ni. Reading, Writing, Listening and Speaking. Adinah, yang listening paling tough saya rasalah. Bukan sebab slang dia British tapi tu nombor telefon bah saya tidak dapat tangkap habis bila dia cakap. Satu kali saja dia sebut tu nombor bah, huhu.. Terus saya down ni bila tidak dapat tangkap tu nombor telefon. Baru soalan kedua tu. Tapi saya cepat-cepat sedar yang saya perlu kasi motivasi sama diri sendiri sebab banyak lagi soalan-soalan yang bakal saya jawab nanti. Orang putih cakap, pull yourself together kunu ah saya. Baiklah.

Bahagian kedua itu reading. Nasib saya suka membaca jadi tidak berapa banyak masalah di sinilah. Kali ok jugalah ni bahagian ni, tapi nda taulah kan. Yang ketiga writing. Hmm.. Ni pun macam biasa-biasa jugalah saya buat. Nda juga pandai betul ni tapi bolehla kali kampung-kampung tu, hahaha. Yang bahagian keempat ni yang bikin lawak bila saya ingat balik tau. Speaking bah. Jadi, saya ada baca-bacalah kunun tips-tips speaking ni terus saya ter'highlight' ni phrase 'speak until the examiner ask you to stop'... Nah, apalagi, saya belasah sajala jawapan saya. Mula-mula kana kasi warming up tanya-tanya nama, kerja, asal. Nah, sekali dia tanya "describe what you are wearing today" bilang, di sanalah saya terstop 2 saat kali tu. Sebab saya betul-betul tidak sangka soalan macam tu dia tanya. Bah, saya pun teruslah kunun bercakap ni, baju begini begitu, jeans begini begitu. Ada jaket bikin saya kasi panas-panas badan pun, saya cakap saja ni. Sikit lagi saya mahu tambah pasal underwear juga ni (examiner saya perempuan Chinese tapi slang UK ok dan boleh tahan juga orang dia ni) tapi nda jadi sebab tiba-tiba dia angkat tangan dia bagi saya sign 'talk to the hand' ah. OMG ni saya rasa. Malu betul ni. Kana stop time-time ko siok bercakap ni. Aduh. Merah kali muka saya tu. Saya ingat bila kena suruh stop, dia interupt terus. Ni kana bagi tu sign depan-depan muka ko. Waka waka eh eh betul ah... huhu.

Then dia tanya pasal childhood hobby sama hobby sekarang ini. Menjadi Ned seperti biasa, bercakaplah saya tanpa henti dan ni perempuan selalu interupt saya dengan tanya soalan-soalan berdasarkan jawapan yang saya bagi. Di sinilah saya terlupa satu perkataan ah. Saya tidak tahu kenapa saya buli lupa tu. Ada bah di hujung-hujung otak saya tapi saya tidak dapat recall ni. Kamu tahu apa tu perkataan, 'gadgets' ah. Kan dia tanya saya pasal hobby, jadi saya jawablah photography dan saya mo describe itu camera sebagai satu gadget tapi saya lost word betul tu masa. Jadi, terima kasih kerana sudah membaca tips-tips speaking, saya tahulah saya perlu cari satu perkataan yang dekat-dekat maksud dia, terus saya dapat perkataan 'tools'. Nasib lagi owh. Dekat-dekat juga bah kan maksud dia tukan. Aduh... nervous bah saya tu...

Makin lama, makin cepat dia bercakap terus saya pun apalagi, teruslah kunu saya bercakap dan banyak kalilah tu sign 'talk to the hand' kana angkat. Mula-mula malu tapi bila sudah panas-panas, bantai saja apa yang boleh dicakap, hahaha.

Jadi, entahlah tu macamana kan. Tapi at least saya sudah buat yang terbaik dengan usaha sebagai persediaan dan apapun keputusan dia, saya terimalah dengan hati yang terbuka. Mahalba juga ni exam ni mahu ambil. RM570 ah jadi mahu tidak mahu, kenalah usaha sikit-sikit. Saya bukan mau minta puji ni ah. Setakat sharing saja. Saya ni bukanlah pandai sangat tapi orang bilang, kita belajar palan-palan.

Jadi, kepada kawan-kawan yang ada plan mahu ambil ini test, kalau kamu perlu tips, janganlah malu-malu tanya saya. Saya bukanlah cakap saya ni bagus tapi adalah kunu pengalaman ambil ni test jadi kira ada idea sikitlah kan. Oh ya, keputusan dia keluar 22 Oct ni. Saya rileks-rileks sajalah tunggu ni kan... Aduh... huhu
Read On 10 Comment(s)

Nerdy Ned VS IELTS

Thursday, October 07, 2010
OMG, I am so FREAKING out.
This is so important to me.
God, to You I give this.
Let Thy will be done.

Read On 0 Comment(s)

There Goes 'Save Atkinson'

Monday, September 27, 2010
Yes, the tower had been left out for so long time now and abandoned of the concern of the public. And yes, not until recently this had awaken the people on this particular site when announced that a massive project will be carried out in which will, in every where, 'damaged' the tower. But it's a lesson worth learning and maybe after this, people will start appreciating heritages in this land. But is it too late?

Nevertheless, a 16-storey structures? By truest fact, we don't need more shopping complexes. A hotel, maybe yes, but is that really necessary to build it there? Moving and developing? Try upgrading the public transportation or educating people not to spit around? Or the PTIs? Traffic towards Papar every morning and sundown? The food price? OMG!

The singular statement of Kota Kinabalu being a Taman Peranginan Semulajadi (a Nature Resort City) contradicted with this exact development. How can nature resort be defined when there's not 'enough' green to be looked at? How about the long term effects of erecting gigantic structure in the higher ground? The habitat of the birds, animals, insects, ghosts perhaps?

Yes, we are just sitting and saying this. Or is it? If the Atkinson Tower were to be 'demolished' or by height reduced, then clap our hands people. At least, it's an education for us. Maybe then we can better cherish Karamunsing Complex - the oldest shopping mall in KK, or CP - the mature shopping complex or Wisma Merdeka, or the quarter full of Suria KK. 1B?

Then what's the use of us, of me, to even bother 'debating' when I myself could only see and jot? I can't do anything. But wait, I've proposed picketing, nobody listens. I proposed photoshoot, nobody cares. But every time I logged on, I see new faces with new comments, some confusing statements, skeptics, sarcastic debate of facts with nothing but just mere words!

What are we trying to prove?

As posted >here<
Read On 0 Comment(s)

Save Atkinson Tower Now!

Thursday, September 23, 2010
One of the most durable landmarks in Kota Kinabalu and notably on a bluff along Signal Hill Road neighbouring to the old Police Station, stands The Atkinson Tower. This all-wood, no-nails structure was built commencing 1902 (some says it 1903) but was fully uprighted in 1905, by Mary Edith Atkinson in memory of her son, Francis George Atkinson the popular first District Officer of Jesselton (now Kota Kinabalu) during the British North Borneo Chartered Company Administration, who had succumbed to Malaria at the young age of 28.

Apart from that, it was formerly used as a navigation aid for ships until it was overshadowed by taller buildings as in today. These days, this memorial has the peculiarity of being the oldest standing construction in the whole of Sabah that survived the air invasions and bombardment of World War II. Till today, it still dole out to keep the city's time.

But dated 22nd September 2010 wrote, “The 105-year old Atkinson Tower will be reduced to an 18ft midget if a proposed 16-storey shopping mall-hotel project goes ahead at the foot of Signal Hill” (Source)

I say what?! Come on people, we are talking the oldest structure in KK and now they want to reduce its height? Where’s the proud in that? Let’s fight for Atkinson Tower people. We can express our disapproval in whatever means but unless we take serious action, and I mean ACTION, we are just going to watch them alter Atkinson.

Just don’t stand there, do something. Distributing brochures, blogging, picketing, updating Facebook status, signatures to our CM, to the Mayor, to our MP; anything legal. Let our voices be heard! Save Atkinson Tower!


anak: daddy/mummy, apa ba itu tu yang macam jam tu?

bapa/mama: itula atikinson tower nak...

anak: owh..kenapa kana buat di sana?

bapa/mama: itu peringatan Pegawai Daerah KK yang pertama ba tu si Francis George Atkinson sama berfungsi juga sebagai rumah api dulu2...

anak:rumah api? kenapa pindik tu? kapal2 nampak ka tu dulu?

nah, jawab kamurang!!!!!!!!!!!!!!

Read On 6 Comment(s)

POISE @ White Room, KK

Thursday, September 16, 2010
Josh Marciano
presents you

POISE 2010
"ELEGANCE AND CONFIDENCE"

A Fantabulous Phenomenon
of
Beautiful People and Music



For the first time in East Malaysia, POISE, the fantabulous phenomenon of the year will not only bringing Kota Kinabalu beautiful people but will also feature an outstanding line-up of our local musical talents. Storming the party night is DJ Eva T, some named her the DIVA OF THE SOUTH and some defiend her, the fastest growing R&B QUEEN in Malaysia. With her uproaricous style of music, she makes every phenomenon a fantabulous party for everyone to be with the FINEST Hip Hop, R&B & Electro style. Her enthusiasm shows no sign of flagging, the R&B QUEEN was made to brng the house down with her wicked tunes and built the huge popularity of herself anytime, anytime & everywhere.

Joining and collaborate with DJ Eva T on POISE stage, once before known as Ice Man T, now the well known and upcoming MC in the Malaysia Club scene. MC Terry T, watch him out as he take over nights and stage with an amazing repertoire of party hypes which absolutely brings the crowd to greater now heights. He has performed as the significant MC for DJ moto, the creator of "Australia's Most Wanted" turnable crew and also at the unforgettable night, as the only MC for Hong Kong superstar DJ Miss Yellow at Mist Club Bangsar, Kuala Lumpur.

The night will also blown up with the presence of DJ Misty aka Jerryca, The Ms. popular and also well known guest DJ in most of the hottest clubs in Kuala Lumpur and also appearances outside of the country. Reforming & evolving the music, she is set to bring the night down with her signature style of Electronica/India Dance/Electro House which is her real tunes which running under the skin. Ready to get your legs dancing and your hands waving for move of her mixes that explode the vibe to follow her lead as she will guide you to her world of rhythmic pulse.

Also presenting the action and flair of IMAGE dancers. All in all, its a melting pot of entertainment galore ment for the most avid of party people.

POISE "Elegance & Confidence" at WhiteRoom, Kota Kinabalu event is by invitation only, so to grab your invitation to POISE event on 25th September 2010, please visit Facebook Group pag or "Josh Marciano" or "Whiteroom Kota Kinabalu" for more information and details fro RSVP. For yor reference, to receive updates on the upcoming fantabulous event, do follow Josh Marciano on Twitter "http//www.twitter.com/josh_marciaon" or Facebook Group Page: "Josh Marciano".
Read On 0 Comment(s)

I Am Number Four - Pittacus Lore

Thursday, September 16, 2010
In the beginning we were a group of nine.
There are six of us left.
The first three were killed in the order of their numbers.
They won’t stop until they’ve killed us all.

They caught Number One in Malaysia.
Number Two in England.
And Number Three in Kenya.

I Am Number Four.

I know that I am next.

In the beginning they were a group of nine. Nine aliens who left their home planet of Lorien when it fell under attack by the evil Mogadorian. Nine aliens who scattered on Earth. Nine aliens who look like ordinary teenagers living ordinary lives, but who have extraordinary, paranormal skills. Nine aliens who might be sitting next to you now.

The Nine had to separate and go into hiding. The Mogadorian caught Number One in Malaysia, Number Two in England, and Number Three in Kenya. All of them were killed. John Smith, of Paradise, Ohio, is Number Four.

So okay, I'm not really into sci-fi but I finished this book in just 3 straight hours and I am so loving it. I strongly suggest this book to your book club - I Am Number Four by Pittacus Lore.

In case you guys didn't know, this book is soon to be a movie and the rights were bought by Steven Spielberg even before the book was published. Now that's a review!

Source(s)
I Am Number Four
Read On 0 Comment(s)

Salam Raya :)

Thursday, September 09, 2010
Penat sedikit beberapa hari ini. Atau, sebenarnya memang penat setiap hari. Menghadap laptop, meeting dan berbual-bual kosong dengan kawan-kawan sekerja. Facebook jangan cakaplah. Ada saja masa terluang, mesti wajib update status. Tapi entah bila dapat update status single itu :p

Jadi, esok raya. Kota Marudu yang kecil ini tiba-tiba pack dengan ramai orang. Parking-parking penuh dan banyak kenderaan lalu-lalang, tidak seperti biasa. Begitu aura musim perayaan, apatah lagi bagi Hari Raya ini. Mereka yang berada di bandar mengambil peluang balik kampung dan merayakan Hari Raya dengan keluarga dan sanak saudara. Jangan saja lupa untuk lebih berhati-hati di jalanraya dan untuk semuanya. Perancangan teliti perlu ada agar tidak menganggu aktiviti yang sepatutnya.

Di sini, saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua rakan-rakan Muslim di Sabah khasnya, dan seluruh Malaysia amnya. Walaupun perayaan ini adalah perayaan Kemenangan masyarakat Islam tapi saya percaya semangat 1Malaysia menjadikan ianya juga perayaan masyarakat majmuk Malaysia kita.

Semoga Raya tahun ini lebih bermakna dan lebih mengajar kita semua tentang penghormatan, persaudaraan, persahabatan dan semangat kekitaan. Kita mungkin berbeza-beza agama dan keturunan dan bahasa dan kerpercayaan dan budaya, tapi kita tetap sama; Kita 1Malaysia. Saya 1Malaysia. Salam Aidilfitri untuk semua...

Read On 4 Comment(s)

Sebelum Bercakap Buruk Tentang Sabah ....

Monday, September 06, 2010
... silalah beri masa sedikit pun saja untuk meneliti perkara-perkara ini. Takut-takut nanti dikatakan tidak cukup sekolah dan ilmunya, malu sendiri lebih daripada berbogel tanpa seurat benang pun. Jadi begini, banyaklah cakap-cakap yang pedas di telinga dan mata contoh komen-komen hamba Tuhan kat sebelah kiri tu. Ketawa kejap bila menelusuri cakap-cakap yang megah penggunaan ayatnya tapi gagal daripada faktanya. Oleh itu, sukalah saya mengongsikan beberapa benda yang dapat memberi cahaya dan pendoman kepada saudara kita ini. Saya orang yang bagus-bagus dari mereka yang lebih bagus-bagus lagi; sangat tidak kisah memberi pertolongan ilmu dan berkongsi.


Sedia saudara? Tapi sebentar. Ini bukan tulisan menghina dina, atau berbalas-balas pantun. Ini sekadar luahan yang membela. Sudah lama rasanya mendiamkan diri tapi yang sana-sana lebih tidak 'reti' kalau begini, jadi saya sekali lagi, dengan sukarela ingin membantu yang di sana-sana, faham dan lebih kritis bila bercakap tentang negeri di bawah bayu ini.

Geografi (dieja sebagai G.E.O.G.R.A.F.I) takut kawan kita tu tak 'reti' apa itu Geografi sebab nampaknya, gagal sangat pengetahuanya bila memberi komen-komen begitu.

Mari kawan-kawan, kita highlight satu benda berdasarkan jadual ini.

Bila kita bercakap tentang sebuah rumah yang hanya ada satu bilik dengan sebuah rumah yang ada banyak bilik, rumah manakah yang lebih sukar penjagaannya? Bersyukurlah nak, rumah kamu di sana-sana kecil dan senanglah pengurusan maintenancenya. Yang ada di Sabah adalah 25 daerah yang bernaung di bawah satu nama; Sabah.

Wah, luasnya Sabah! Nombor dua luas di Malaysia selepas Sarawak. Jadi cuba lihat Interior Division, macam angka keluasannya sama dengan negeri perbandingan kawan kita tu kan? Sekali lagi, syukurlah nak. Keluasan negeri kamu memudahkan urusan pembangunan sebab tidak banyak bilik yang hendak dijaga. Jadi, iya, saya setuju Sabah ni, apalah yang ada sangatkan. Tapi rasanya, bila kita sedar akan perihal fakta yang begini, amatlah tidak logik jika mereka tetap membandingkan kedudukan mereka dengan kita. Rasanya geografi gagal sangatlah kan. Lepas ni, harap-harap dapat diperbaiki. Saya tidak kisah memberi tunjuk ajar dan menjadi kawan kamu sekiranya dengan cara ini dapat mem-belajar-kan kamu. Satu hari nanti, bila kamu beli rumah dan perlu melengkapkan rumah kamu, tengok-tengoklah berapa bilik yang harus kamu jaga. Takut tidak terjaga nanti. Bagi kami di sini, sudah biasa berdiri di atas kaki sendiri dan semua sedar tanggungjawab menjaga sesama sendiri. Kami mungkin di belakang sedikit. Tapi kami tidak statik. Kami sedang bergerak. Tidak laju tapi sedang maju.

Kemenjadian sesebuah tempat kepada status bandar juga wahai saudara, bukan hanya disebabkan saiz kawasan bandarnya tapi juga mengambil kira jumlah penduduk serta taraf ekonomi, sosial dan politik sesebuah tempat. Seperti yang saya katakan, Sabah ini besar; mencakup lebih daripada setengah daripada Tanah Semenanjung sendiri. Di mana kita belajar ni? Geografi Tingkatan 1? Tingkatan 2? Tingkatan 3?

1Malaysia?
Sempena kedatangan Bulan Syawal yang mulia ini, jemput-jemputlah datang ke rumah. Mari kita lihat berapa kaum dan bangsa dan keturunan dan bahasa dan agama yang berbumbung di bawah satu rumah, bergurau senda sambil makan-makan kuih makmur (mamur), batang buruk dan ketupat rendang? Dan ala-ala apa masakan yang ada? 1Malaysia? Silalah datang sendiri ke Sabah, tempat orang-orang yang dikatakan masih tinggal di atas pokok. Terukkan? Menonton World Cup dari dahan-dahan pokok yang kecil-kecil dan mahu patah. Macam manalah tu? Stacy Juara AF6 tu berlatih menari di dahan-dahan yang kuat sedikit supaya bila dia lompat sana dan sini, tidaklah jatuh tersemban sampai patah kaki dan tangan dan tulang rusuk. Berapa etnik yang ada di Sabah? Ya betul, yang paling hampir adalah 32 etnik. Pendek kata, datang dan lihatlah sendiri apa maksud 1Malaysia di negeri di bawah bayu ini. Tidak kisah bila dicop masih tinggal di atas pokok, atau gua-gua. Sebab mengikut saya, pokok-pokok itu menyokong keperibadian yang saling menghormati, saling menyayangi dan saling memperlengkapkan antara satu sama yang lain. Saya rasa kawan-kawan di sana pun begitukan? Eh, tidakkah? Hmm...

Wah, syukurlah lagi nak. Banyak shopping complex di sana. Mesti banggakan. Hehehe.. Sini pun ada juga. Kira banyak jugalah. Boleh surf internet sendiri juga. Tapi takut-takut cuma yang branded yang dicari, wah, banyak sangat duit. Derma-dermalah dengan fakir miskin. Kurang sikit azab dosa menghina. Cermin-cermin muka tu dulu, manatau, nampak tahi mata orang lain tapi tahi mata sendiri, tidak pula disedari. Lepas ni, saya mahu beli cermin yang grand-grand besarnya, biar nampak satu badan dan hadiahkan kepada kamu. Banyak sangat duit tapi cermin gagal. Tapi tidak mengapa tu, saya tolong belikan. Banyak sangat orang yang di neraka tu, janganlah kamu menambahkan sempitnya lagi.

Sekali lagi nak, bersyukurlah banyak-banyak lagi sebab ada highway kelas-kelas di sana. Perjalanan tambah mudah. Tapi jangan laju-laju. Macam lebih banyak kes kemalangan di jalan yang lurus daripada jalan yang bengkok-bengkok macam di Sabah ni. Top-up kad-kad tol selalu. Nanti tidak ter'limpas' di tol-tol jalanranya nanti. Amalkan yoga atau dengar muzik-muzik santai. Atau saya cadangkan tinggal saja di rumah. Takut darah tinggi tunggu traffic jam. Stress dan tension.

Iya, balik-balik Pulau Sipadan, antara pulau tercantik di dunia itu. Balik-balik Gunung Kinabalu, antara gunung tertinggi di Asia Tenggara. Balik-balik Pulau Mabul yang wah, sunsetnya mengegarkan jiwa. Tapi kamu adakah begitu?!

Dan terima kasih banyak-banyak kepada warga pendidik, warga-warga keselamatan dan semualah yang datangnya dari sana, berkhidmat di sini. Saya cukup sedar, tidak semua suka dan tidak semua redha tapi pasrah dalam keterpaksaan. Tuhan sajalah yang dapat membalas budi baik dan khidmat yang telah anda curahkan. Minta maaflah. Ada tempat yang memang tiada internet access. Ada juga tempat-tempat tu yang terlalu jauh, hanya boleh dicapai dengan jalan balak atau sampan-sampan. Selain dapat elaun yang banyak dan menjadikan diri kaya setelah beberapa bulan tidak keluar, saudara dan saudari juga mengumpul dana di bank amal kerana khidmat anda telah menjadikan manusia lebih manusia. Satu hari nanti, ketika anda terpaksa beratur di bank, atau terkena saman pandu laju kerana bergegas balik ke rumah akibat sakit perut dan perlu ke tandas dengan kadar segera, harap-harap, mereka-mereka yang kita jumpa itu adalah anak didik kita, individu yang kita pernah tolong dan anak-anak jiran kita yang comel-comel memanjat pokok jambu di belakang rumah yang kita sempat nasihat kan"turun, kalau jatuh nanti susah..." Dunia sepertinya tidak adil. Tapi Tuhan adil. Sangat adil. Satu hari nanti, anda boleh berbangga dan mengatakan "saya pernah berkhidmat di Sabah dan membantu mereka..." Terima kasih banyak-banyak, untuk kesekian kalinya.

Kawan-kawan, masing-masing kita ada pengalaman yang mengeramkan hati dan perasaan kita bila, dalam sudut-sudut tertentu kita seperti dipijak. Percayalah, saya juga berasa yang sama. Bukan maksud saya mengapi-apikan perkauman, sekadar membela negeri saya. Kalau saya terkena ISA sebab tulisan ini, maka, saya bangga kerana saya pernah tampil untuk berkongsi pandangan saya mengenai komen-komen kawan kita melalui keratan facebook di atas. Sekadar ingin membantu beliau faham kedudukan Sabah yang telah disalahfahamkan dalam sudut fikirnya.

Dan saya percaya, komen-komen kawan kita itu tidak mewakili semua orang yang ada di sana. Kawan-kawan lain yang di sana, mohon jangan tersinggung. Maksud saya jelas untuk memperbetulkan salah tafsir kawan dengan komen-komen di atas itu. Kita tetap 1Malaysia. Baik buruk kita, tetap 1Malaysia.

Apapun, sebagai rakyat Sabah, kita janganlah membalas komen-komen kawan kita itu dengan mengeluar perkataan-perkataan yang berunsurkan negatif dan tidak akademi. Saya faham kita marah tapi dengan mengeluarkan perkataan dan ayat sedemikian, kita hanya mewar-warkan kelemahan kita.

Akhir untuk kali ini, kepada kawan kita itu, kenapa, kenapa Sabah kamu buruk-burukkan? Kami tidak pernah pun memburukkan kamu. Kamu betul-betul tidak sedarkan, Malaysia adalah sebuah rumah dengan bilik yang banyak. Kalau kamu bakar salah satu bilik tu, kamu akan bakar 1 Malaysia ni!


Read On 32 Comment(s)

It's Merdeka!

Monday, August 30, 2010
“When Tunku declared ‘Merdeka’, I had goose bumps. For a moment I felt that time stood still. I saw thousands in the stadium echoing Tunku’s shouts of ‘Merdeka’. I too joined in the chorus."

- George Pauloveree, The Star.


I rest my case.

Embrace our Merdeka Malaysians!

Read On 1 Comment(s)

Id Sulap...

Monday, August 30, 2010
Sepoi-sepoi bahasa
Pagi-pagi dan petang-petang di sana.

Kadang-kadang terhidu haruman asam-asam masin
tidak sedap,
tapi terpaksalah diterima juga.

Pertama kali melangkah,
Semangat terus meledak. Nyata.

Sedikit terpinggir di luar hutan-hutan batu,
waktu malamnya sunyi dan sepi.
Kadang-kadang bunyi angin menampar pipi,
dahi, dan juga rambut.

Di Wangsa ini,
atau, di pijakan yang setakat ada ini,
Di sinilah kebodohanku,
Di sinilah jugala kebijaksanaanku,
Kalau ada.
Tapi di sinilah juga rumahku,
Id Sulap.


Jennedy Pungawon
3.04 a.m.
30 Ogos 2010
Taman Wangsa Maju, Telipok


Read On 1 Comment(s)

Winner Miss Universe 2010

Tuesday, August 24, 2010

After back to back winner from Venezuela, a new country walked with the Miss Universe Crown. Jimena Navarrete, Miss Mexico, has been crowned Miss Universe 2010 and they are surely celebrating in Mexico tonight. The top four runner ups were Venus Raj Miss Phillipines, Anna Poslavska Miss Ukraine, Jesinta Campbell Miss Australia and Yendi Phillips Miss Jamaica.






The Top 15 were: Miss Puerto Rico, Miss Ukraine, Miss Mexico, Miss Belgium, Miss Ireland, Miss South Africa, Miss France, Miss Australia, Miss Jamaica, Miss Russia, Miss Albania, Miss Colombia, Miss Guatemala, Miss Czech Republic and Miss Philippines. Although Miss Philippines got the loudest cheer and applause when she was called in the semi-final round but the crown went to Miss Mexico eventually.


Other awards given were Miss Congeniality going to Miss Australia, Jesinta Campbell, with Miss Photogenic going to Miss Thailand, and Miss Thailand also won the Best National Costume Award.

Congratulation Mexico!


Source:
The Next Reporter



Read On 0 Comment(s)

From The Barait of Anakjagung

Dear Readers,
Thank you for visiting my blog. I do hope that your visit is a fun one. Please leave your comment in regards of my post or just say hi in my Chat Box. Don't forget to leave your link so that I can pay you a visit too. Thank you so much.

Most of the postings here are original therefore, publishing/printing/production or of any means of using the materials in this blog without a formal written consent from Anak Jagung is strictly prohibited. Where some are not, links and sources are stated.

Best viewed using Mozilla Firefox


© Copyright Anak Jagung 2003 - 2014. All rights reserved.

About Me

My photo
A blogger who blogs when he feels like it. A teacher who is learning to be a better one everyday. A person who likes photography but is not good at shutter speed and what the heck is the rules of third? A man who believes that you can change the world.

Chatter Box

Followers


Slider

The Best Links

Get more followers

Blog Archive