The chosen One
Because I BELIEVE, ONE Man Can Change The World.

Sabah Tatap..

Wednesday, April 27, 2005
Semalam aku pergi tengo bola. Memang seronok sangatlah. Memang ramai member2 aku yang tidak tahu aku suka tengo bola tapi kalau member2 kat kampus memang diorang tahulah aku ni kaki tengo bola. Semalam Sabah vs Perlis kat Stadium Likas, KK. Mula2 tu member kata nak belanja tapi bila sampai jer kat stadium rupa2nya entrance free sebab perlawan hari tu ngan Perak, Sabah kalah teruk, 4-0 ok! Malam tu memang habis Sabah dikutuk coz corak permainan yang tidak teratur dan tidak konsisten. Yelah, kononnya nak buat percubaan tukar strategi tapi tak menjadi. Aku pun datang semalam dengan tidak menaruh apa2 harapan yang Sabah akan menang walau dalam hati, memang mengharapkan pasukan sendiri menanglah. Bila start jer perlawanan, memang sesuatu yang mengejutkan sebab Sabah terus mengasak Perlis. Aku tergamam seketika dan tambah menarik perhatian aku bila bola berat sebelah ke kawasan Perlis. Corak permainan pasukan Sabah pun memang boleh tahanlah.

Aku ni kalau cakap pasal bola taklah arif sangat tapi masa aku budak2 dulu sampai Form 4, aku ni sebenarnya raja bola. Aku pernah main sebagai goal keeper, mid-field dan yang paling seronok wing kanan sebab kiri aku mati, hahaha. Kalau cakap pasal terrer main tu, taklah juga tapi setakat bagi saingan kat lawan tu, bolehlah tahan. Sepatutnya aku tambah aktif dalam bola sepak ni bila pindah rumah baru sebab padang bola memang dekat sangat ngan rumah aku. Lari pun memang tak keluar peluh punya tapi memandangkan ramai sangat orang yang main termasuk kanak2 dan makcik2 yang minat bola, aku terpaksa main bola tampar jer. Main bola pun jarang. Selalu over player. Yelah, feel kurang. Lagipun, volleyball court tu pun kat sebelah rumah aku juga, depan padang bola. Aku start zero bola tampar ni tapi bila dah lama2 main, tetiba minat datang. Uncle and auntie aku bersama 2 cousin perempuan aku pun memang terrer main volleyball terutama cousin perempuan aku yang terpilih dalam acara volleyball SUKMA mewakili Sabah. Cuma bila Sabah kata takder sponsor untuk volleyball masa tu, terpaksalah cousin aku dan pasukan diorang berputih mata.

Secara peribadilah, dialah yang jadi coach aku. Dia memang hebat, sapu habis segala posisi terpasuk setter... respectlah ngan dia ni. Cuma bila dah kahwin, dia jarang turun main. Tapi masa tu, aku dah terrerlah. Aku dah main sampai peringkat daerah tapi oleh kerana skill kurang lagi sebab masih baru, aku tidak dapat masuk pasukan mewakili PBU (Pantai Barat Utara Sabah). Frust juga time tu tapi apa boleh buat. Tapi bila masuk UMS, aku terpilih pula jadi setter UMS selepas bebarapa minggu training. Cuma atas kesibukkan aku, aku sekali lagi terpaksa melupakan niat dan minat aku dalam sukan ni..

Berbalik kisah bola tadi, memang stadium kali kira boleh tahanlah ramainya. Gol pertama hasil jaringan pemain no. 10 Sabah, kalau tak silap Julius Ceasar melalui sepakan penalti sebab mamat perlis sorang tu ‘hand’. Jaringan kedua pun, Julius juga yang jaringankan. Selain tu, banyak juga trial yang Sabah buat cuma meleset sikit. First half, dapat 2 dah kira oklah. Kiranya, untuk second half, diorang kena tahan jer. Tapi mungkin sebab Perlis bangkit masa second half tu, jadi Sabah kena bertahan lebih. Tapi beberapa trial tu memang power habis..

Sebenarnya, aku sangat seronok malam tadi. Pressure pun kurang coz aku tak fikir benda lain. Cuma concentrate dalam game tu. Bukan apa. Cuma untuk beberapa minggu ni, ada saja masalah yang aku hadapi. Aku pun takleh buat apa2 memandangkan like i said in my previous post, as if I’m not in control of my life. Tapi malam ni aku dapat luahkan segala perasaan aku. Apa taknya, terjerit2 sana sini. Hahahaha..kira oklah walau secara logiknya masalah aku tidaklah tersettle tapi terluah jugalah sedikit sebanyak...
Read On 0 Comment(s)

Long Live King Heart!

Wednesday, April 27, 2005
And I did it again! All things had been mixed up for me this few days. Everything is not right and I realize that I’m not in control of my life. I try to be logical in everything that I do but it seems so obvious that I did that just to please others. Although I’m happy to be doing what most of us consider the Good Samaritan thing, deep inside, I felt it was totally wrong. Despite all, it was not from the heart.
Today, I went out again. Alone as always. Spent an hour browsing around UMS, doing nothing in particular, mostly sight seeing and trying to recall the many things that I had went through so far in my 3 years time studying here. It all started here, when I think I’m sure of myself and my capabilities. The surroundings had mapped me all the way round. As time goes by, when I think I’m getting matured by nature and experiences, I’d become weaker. I’m not sure of everything and I’m confused by my own choices and the responsibility of making decision after it.
After an hour of sight seeing, I went to CP, doing more or less of window shopping until I finally decided on buying shirt. To my amaze, I started picking up shirts that are not really my kind but somehow attract me. At the end, I bought a black shirt which on it was written ‘Limited Time Offer’. Well, black is not really my color but I bought it anyway. Met a few friends but it doesn’t excites me much so I excused myself from the group and went on my own. Then comes the second sight seeing before I call my cousin which was a boat away from KK. Upon reaching, he quickly asked what was bothering me because I forced him to accompany me particularly doing nothing, found out after I got home. Then we went to a saloon, where I usually had my hair cut. Fortunately Nicky was there. I’m a regular customer and every time I had my hair cut or whatever, Nicky would be the one doing it. I like her because she easy to talk with and of course knew my style. I had my hair sloop and she did some bleaching, you know the highlighting thing. Because I’m regular customer, I only paid RM31 instead of RM36. So much for the discount huh…

Afterward, my cousin and I had our dinner at Tanjung Aru and he told me some stories that are kinda exciting but still didn’t help me much on my mood. I guess he was a bit frustrated then, and I started doing some crazy jokes but it didn’t help cheering the situation much. Tried to send sms to some friends, but I just don’t know what went wrong with the network. I stop sending sms after a few fail trials and I just leave my mobile unattended for quite some times until I receive a call from a friends asking where I am. “Finally,” I said, deep in my heart with a very meaningful sigh. Hahaha…
We then went to Sugar Bun Beach Street, have a couple of drinks and I noticed that the band is singing the Kadazan R&B Song. Like the song very much although I don’t know who’s the singer. Made my head empty every time I heard that song.

There’s nothing much really, I just wrote another episode of Ned’s boredom. Maybe I shouldn’t have call me cousin and enjoy my time alone. Maybe I should just go back to Kota Marudu and lets things come and gone or maybe I should just face the reality that king heart always dominates my world…but what’s next?
Read On 0 Comment(s)

When I Ask You To Listen - Writer Unknown

Monday, April 25, 2005
When I ask you to listen to me and you start giving advice,
you have not done what I asked.

When I ask you to listen to me and you begin to tell me why I shouldn't feel that way, you are trampling on my feelings.

When I ask you to listen to me and you feel you have to do something to solve my problems, you have failed me, strange as that may seem.

Listen! All I ask is that you listen; not talk or do - just hear me.

Advice is cheap:
50¢ will get you both Dear Abby and Ann Landers in the same newspaper.
And I can do for myself; I'm not helpless.
Maybe discouraged and faltering, but not helpless.

When you do something for me that I can and need to do for myself, you contribute to my fear and weakness.

But when you accept as a simple fact that I do feel what I feel, no matter how irrational, then I can quit trying to convince you and get about the business of understanding what's behind the irrational fear.

And when that's clear, the answers are obvious and I don't need advice.
Irrational feelings make sense when we understand what's behind them.

Perhaps that's why prayer works, sometimes for some people because God is mute, and doesn't try to give advice and try to fix things.
God just listens and let's you work it out for youself.

So please listen and just hear me.
And if you want to talk, wait a minute for your turn
and
I'll listen to you.
Read On 0 Comment(s)

OranG Gila vs Realiti

Friday, April 15, 2005
Hari ini aku kembali turun ke kk. Sebenarnya, memang aku dah stay selama seminggu kat kk. Tak tahulah kenapa tiba2 aku rasa kk ni tidak semeriah dan tak seseronok dulu. Aku mula bosan dengan kk. Mungkin kerana terlalu banyak kenangan yang buruk yang aku alami. Tapi tidak apa. Sebenarnya, kalau aku fikir2 lagi, kenangan pahit atau manis bukan seseuatu yang kita ciptakan dengan sengaja dan berlaku di mana2 saja. Terima jerlah.

Sebenarnya, turun ke kk hari ini dengan satu tujuan iaitu jemput kakak yang akan sampai kk around 8 p.m dari Thailand di airport terminal dua . Abang dan isteri dan anak-anaknya dan juga mama ada sama. Oleh kerana masa masih panjang lagi, kami jalan-jalanlah sekitar Bandar kk. Sempat juga family aku jalan-jalan di Milimewa, beli barang jadi aku kena jaga dua anak perempuan derang. Satu 6 tahun dan 1 lagi masuk 3 tahun. Aku bab budak-budak ni no hal sebab memang suka budak kecik. Comel and very adorable. Lepas tengo2 baju, derang pi lah di groceries section, masa tu budak2 dah lekat ngan abg aku Jadi aku lepaklah sorang2 di luar Milimewa. Boleh juga cuci2 mata. Jam 5.30 p.m. beb, time orang baru habis kerja. Masa tu jalan bz juga, jamlah sket tapi takla teruk sangat. Memang ramailah orang yang lalu lalang. Dalam kesibukkan tu, tiba2 aku ternampak seorang wanita cina serba putih dalam lingkungan umur 40-an sedang memegang plastic beg hitam. Sebenarnya, wanita cina tu bengong (gila) sket (banyaklah tu!). Berdiri tepat pintu masuk Milimewa, dia bercakap sorang2. Aku perhatikan, dia seperti memberi nasihat kepada seseorang. Lucu juga sebab dia buat banyak body language yang aneh2. Walaupun begitu, pandangan mata wanita cina ni tajam, seolah2 menegaskan sesuatu kepada ‘seseorang’. Lama juga dia ala2 ‘bercerita’ sampai menarik perhatian beberapa orang yang lalu lalang. Ada yang ketawa dan ada yang takut. Lucu juga, hehehe. Dalam sibuk2 aku memerhati wanita ini, tiba2 adalah seorang mat salleh dalam tinggi 6 kaki berbadan besar lalu depan wanita gila tu. Orang putih nikan macam tidak perasaan ja yang ada seorang wanita gila yang baru berselisih dengan dia. Apa yang lebih menarik perhatian, tiba2 wanita tu menjerit “Help, help!” tapi orang putih tu langsung tidak ambil peduli (atau tidak sedar atau pura2 tidak sedar) dan terus berjalan. Wanita tu pula terus mengekori lelaki mat salleh itu sampai derang hilang dari pandangan aku (sebab aku terus memerhati derang ok)…

Kadang2 aku hairan juga, kenapa orang tiba2 boleh jadi gila. Ni bukanlah my first encounter dengan benda2 ni tapi buat pertama kalinya aku betul2 teruja mengetahui apa sebab seseorang itu boleh jadi gila. Kalau tengo moviekah, tv kah, memang nampaklah macamana seseorang itu boleh jadi gila. Mesti sebab tekanan perasaan akibat kematian atau kehilangan suami, isteri, anak, kekasih etc atau benda2 lain contohnya bankrup, gagal dalam pelajaran atau terlalu belajar (macam familiar) dan etc jugalah, hehehe. Ringkasnya, tekanan perasaan yang melampau. Tapi yelah, aku ni suka fikir2 jadi kalau boleh mahu sangat aku tengo secara bergambar ker, berajah ker, ber lcd projector ker, apa2lah yang penting nampak senario yang kita selalu panggil bila berhadapan dengan orang2 yang macam ni iaitu ‘putus/sot wayar’. Hahaha.. kalau boleh, aku mahu tengo sendiri dalam kepala pemikiran orang yang kena tekanan perasaan yang melampau ni macamana terjadinya ‘putus/sot wayar’ sampai akibatnya orang itu gila. Boleh bayangkan ker? Macam dalam satu machine, ada beribu2 wayar tiba2 satu wayar kena cross line (lintar pintas) menyebabkan machine tak jalan macam kebiasaannya. Mungkin macam tu kot? Hehehehe…

Aku ni saja jer buat2 ada cerita dalam blog aku. Bila tengo ramai kengkawan aku komen blog aku terlalu feeling, aku cubalah cari idea lain. Yelah, I write so that people I can read and know how’s my life like.. hehehe…Mungkin hal2 orang gila tidak banyak mempengaruhi kita semua. But let me refresh you guys a bit. Time kita studi2 dulu, PMR ker, SPM ker, Matrik ker, STPM ker, apa2 ujianlah yang menuntut banyak masa dan permerhatian+penelitian+kefahaman dan yang sewaktu dengannya, mesti kita pernah rasa tension dan ingin buat sesuatu. Masa tu, wanita2 ayu yang lemah gemalai tiba2 jadi ganas atau paling tidak kuat cakap.. hehehe.. samalah masa datang bulankan.. marah2, bad mood.. kalau lelaki, tiba2 buat benda yang bukan AKA benda2 yang jarang dibuat dan banyak lagilah… ingatkan? Kalau dalam kelas, tiba2 ada yang hentak buku dan teriak “aaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh”… Yang lain pun ala2 menyahut dengan keluhan yang sama.. Kalau korang nak tahu, itula gejala2 ketensionan yang melampau.. kalau tidak dilayan rasa tu, boleh naik gila ok. Jadi bagi derang2 yang ada adik yang selalu tension, bantula dia. Yelah, kita yang dah berpengalaman sikit ni, kenala bantu adik2 kan. Kalau tension pasal studi semata2 sebab nak kalahkan budak SPM 17A1 si Amalina tu, tak payahlah. Bagi aku, aku belajar untuk diri sendiri dan kalau dapat kalahkan orang lain dan dapat terbaik, itu kira bonuslah. Tapi kalau nak juga, kena ada caranya..

Oklah.. sini dulu buat kali ini. Oh yer, aku ada linkkan satu website kawan baru aku Ameco. Dia ada buat ulasan tentang Konsert Siti Nurhaliza di Royal Albert Hall bersama beberepa keping gambar Siti time show. Kiranya, kita yang tak kesampaian nak tengo ni, bolehlah juga merasai sikit2 keseronokkan Ameco di sana. Kalau tak silap aku, nanti konsert tu akan disiarkan di tv tapi tak pastilah bila dan channel apa. Sama2lah kita tengo. Kalau ada sesiapa yang tahu bila, bagitahulah yer… so, se you in my next writing. Hidup biar sedap……….
Read On 0 Comment(s)

Odd, responsibility, truthfulness and ignorance...

Friday, April 01, 2005
I feel so weak now and I cant even face myself. Everything is totally mix up for me. Everything is not right and everything is not as it seems to be before. My exam didn’t go well although I have two papers to go. I'm just confuse.

Sometimes, when it come to honesty and being true to own self, I always see things differently odd and in many times, it gave the creep out of me. Maybe I have to learn to accept things as it is. Its all about what you want and what you are capable of doing. They said it comes from the heart and the only question to be answered on that is to be or not be. Saying is not always easy as doing it. You got to have your own reasons to be doing things and that you should come back to it when you feel weak and down. You may not see it now but thinking grows with the mind and time. Experience is the best teacher anybody could have, be it your own or people around you.

Suddenly you are questioned with you own sense and choice. Many people choose to follow their heart but some may still return to their rationales. Choices is the freedom to chose and decide things which gives you the best satisfaction you need. And it’s a responsibility afterwards for us. Is it true that the heart is always against the mind? Is it too obvious to say that the heart is always on top of rationales or is it too rude to say that? Have you ever been in a situation where you cannot decide which way to go or which were to be figured out first? What to do and what to be done?

It’s the odd of the world that I am as what I am now and it is my responsibility to achieve what I want and what I should be having. It’s the truthfulness that condemn me as a person of complexities and keeping me against my will and it is the ignorance that I have to face as to both myself and people around me. It’s the hatred that I have for myself and amongst all, it’s the love that I have to let go soon, if not sooner..
Read On 0 Comment(s)

Kalau mengantok bacalah teka teki ni....

Friday, April 01, 2005
Dalam Banyak2 air,air apa yg paling >berani?Ha.Ha.Ape bende tu?! Kalau nak tahu jawapannya ialah air kopi..eh.eh >takdelah jawapan yg sebenarnye ialah air terjun..sebab dia berani >terjun!!!! Ha!!! Ha!!! Ha!!!!! > >

>Banyak- banyak binatang...binatang apa keluar haid...nak tau cari >sendiri... > > >takdok eh..jwpn: kura-kura..ala tu pun tak tahu...keluar HEAD..saja buat >lawak..tak paham jugak.ala kepala le.. > >

Dlm 1 pertunjukkan.. seorg ahli silap mata tlh memijak kaca dgn tpk >kakinya.. ttp dia x mengalami kelukaan..lalu dia memijak paku yg >brtaburan..dan x luka juga..apabila selesai persembahan dia jln >terhencut2 kerana terpijak tahi ayam...hehehe..... ok x ... lawak x... > >

>Dlm bnyk2 binatang..... bntg ape yg bertelur dan beranak.....kira 2 alam >la niiii.....ha jwp2.... > > >nak tau jwpnye... > > >siput babilaaaaa.....ye la siput >bertelur...babi beranak.... kenape x percaye ye..... > > >

Kalau anda ni semuanya pandaiiii cubateka, banyak-banyak sungai, sungai >apa yang paling berat? > >Jawapaaaaaaannya ialah > > > >Sungai Besi...Ha...ha...ha...lawak >tak... alahhhh,lawaklah ye.. > >

Kereta dengan motor, mana lebih tua? ha..jawablah.saya bagi 2 saat. >oklah > > >jawapannya adalah motor,sebab motor pakai tongkat...MUAHAHAHA..... >WASSALAM > > >

Dlm banyak- banyak pokok,pokok apa yg baik hati? > > >aku tak sanggup dah tengok >hampa teriak. jwpn dia pokok pisang sebab dia keluarkan jantung dia. > > >

Ni dia satu lagi teka teki dari aku..huruf jawi apa yang ada angin...keh >keh keh..jawab jgn tak jawab.. > > > >nak tau apa.huruf TA dan YA laa...kanjadi >TAYAR tu..HEHEHE > > >

Nih aku nak teka ni...kasut apa yang paling keras??haa..pikiaq2..apa? >kasut batu..salah maa.. > > > >kasut BATA laaaa...muhahaha..lawak ka???? > > >

Sebuah bas telah berhenti secara mendadak kerana hampir terlanggar >seekor katak.apakah yang akan turun dahulu selepas pemandu itu behenti? > > >jawapannya ialah meter bas tulah > > >

Antara huruf A hingga Z,banyak-banyak huruf tu..mane huruf yang boleh >kahwin ...ahhh sape dapat jawab???? senang jer...tahu tak jawapannya? > > >aahh >jawapannya ialah...huruf i ngan u lerrr..hehehehehe.nih antara pasangan >bercinta lerrr ..hehehehe > >

Kalau korang pandai math, 5 orang cinatolak 3 orang india, jadi apa? > > >orang indiatu jatuh lah.... keh keh keh!!! > > >

Ada3 biji limau kendian di bahagi kepada 3 bahagian..lepas tu di bagi >pulak pada 3 org..baper seorang dapat ?...kes kes kes kes korang mesti >lemah IQ kan.. > > >jawapannya sorang dapat sebiji limau ler..sbb sama gak ko potong atau >tak hehehhe mesti dapat sorang sebiji > > >

Ok aku nak tanya hamba. benda apa kalau naik tak turun dah? >kui..kui..kui > > >jwpn dia umuq >la.ish...ish...ishhampa ni > > >

Murid1:Cikgu,Sungai seget di mana?.Cikgu:.....(Diam jer). > >Murid2:Ha kau alik rumah nanti kau pergi tanya mak kau.Ajak pergi >bercuti sekali kat sana. Bila dirumah. > >Murid1:Emak!Sungai seget kat mana?Jom kita >gi ercuti!. > > >Emak:Palahotakko!Sape yang nak cuti kat tepi parit tu! (Sungai seget tu >kat JB. Sape yang dok JB tau la kat mana sungai seget tu) > > >

KENAPA TAYAR BELAKANG KENDERAAN SELALU BOTAK DAHULU DARIPADA TAYAR >ADAPAN? ANDA DIBERI SATU SAAT UNTUK MENJAWAB. > > >TRETT!!!MASA SUDAH TAMAT.SEBABNYA >IALAH DIA SELALU MEMIKIRKAN KENAPA DIA TIDAK DAPAT MEMECUT TAYAR HADAPAN > > >

Seorang pemandu teksi terkejut besar apabila dicuit oleh penumpangnya >dari belakang lantas memberi amaran supaya tidak melakukan dmikian lagi. >Katanya ini adalah hari pertama beliau memandu teksi setelah 30 tahun >jadi driver kereta jenazah... faham faham aje lah. > > > >

Cubateka, mouse komputer , jantan ke betina? > > >jawapannye betinaler.. >pasal dia pakai pad.hehe > > > >

Adasekor gajah dan sekor kancil,berjalan2 dalam hutan.Suatu >ketika,mereka terjumpa sebuah titi. Semasa kancil menaiki titi tersebut, >titi tersebut runtuh.Kancil telah patah kaki. Gajah pula patah......... > > >Gajah patah apa rasanya ya???? Gajah PATAH BALIK kot! > > >

Dalam banyak banyak lembu,lembu apa yang semua petani cari,(any >nswer?) > > > >...............................................lembu yang hilang lah >ngok. > >kalau tak hilang siapa lah ada masa nak kisah pasal lembu. > > >

Hidupan apa didalam laut paling tua. > > >jawapannya udang sebab dia sudah >bongkok dan berjanggut..ha--ha--ha--ha-- > > >

Cube teke ye benda apa apabila kita berdiri dia baring, bila kita baring >dia berdiri.......? Jawab2 jangan tak jawab. > > >Ape? tak tahu jawapannye la >senang >je jawapannye tapak kaki la...... > > >

Banyak2 ikan, ikan apa yang pemalu... > > >jawapan nyer :ikan sardin. >sebab nyer dier duduk dlm tin.. > > >

ANDAIKATA ANDA TERJUMPA MAYAT MANUSIA DAN BANGKAI HAIWAN YANG MANA SATU >ANDA PERLU TUTUP DAHULU?JAWAB..JAWAB JGN TAK JAWAB..DUA-DUA..SALAHLA.. > > >TAK >TAHU..TENTULAH HIDUNG.. > > >

APAKAH BENDA YANG KITA POTONG IA TETAP AKAN PANJANG? > > >HA JAWAPANYA MESTILAH >KACANG PANJANG KAN. TAKKANLAH DAH POTONG KITA KENA PANGGIL KACANG PENDEK >TAK SESUAI TAU. > > > > > > > > > > > > > > >
Read On 0 Comment(s)

Something To Be Think About...

Friday, April 01, 2005
“Emosi dan perasaan mestilah satu dan hati dan pemikiran mestilah bersatu”. Satu pernyataan yang masih berlegar di ruang dengarku. Sesekali aku mengimbas kembali kenangan sewaktu seminggu di Bengkel Penulis Remaja Peringkat Sabah pada tahun 1999. Aku bernasib kerana dapat mewakili sekolahku ke bengkel yang jarang-jarang diadakan ini. Pada masa itu, aku sempat menghabiskan masa dan pemikiranku dengan mendiang Prof. Othman Puteh dan juga Lim Swee Tin. Nama-nama ini begitu akrab mungkin untuk beberapa orang khususnya mereka yang mempunyai minat dalam bidang penulisan. Banyak ilmu yang aku pelajari dan aku simpan sendiri. Aku tidak pernah menulis secara professional. Cukuplah kalau aku katakana, aku menulis untuk diri sendiri dan untuk diri sendiri.
Apapun, bukanlah ini yang akan aku coretkan di sini. Aku lebih suka menarik perhatian mereka yang menganggap tulisanku kadang-kadang aneh untuk diteruskan. Aku tidak mencontohi mana-mana penulis tapi yang nyatanya, karya Chairil Anwar banyak mempengaruhi penulisanku. Aku adaptasi sendiri menjadi ilmu dan kepuasanku. Banyak juga kawan-kawanku yang datang meminta nasihat dan pandanganku kerana menurut mereka, aku lebih subjektif dalam memberikan pendapat. Aku dapat melihat banyak benda pada sudut yang berlainan dan itu ternyata dapat membantu mereka membuat keputusan yang dengan lebih baik. Aku akui itu. Sejak daripada dulu lagi, aku dididik untuk menilai sesuatu secara objektif dan menyeluruh. Aku tidak tahu sama ada didikan itu masih ada dan wujud dalam diriku tapi apa yang ada pada diriku sekarang adalah kesakitan yang sangat perit untuk aku luahkan pada sesiapapun. Sesuatu yang menghantuiku dari dulu lagi dan mungkin sudah tiba masanya aku perlu melihat perkara ini sebagai sesuatu yang serius dan logik!
Untuk banyak perkara dalam hidupku, aku mungkin belum bersedia memikul tanggungjawab demi tanggungjawab tapi aku tahu aku sedang berjalan ke arah penyesuaian itu. Begitu banyak perkara yang ingin aku katakan dan ceritakan pada orang lain agar mereka dapat memberiku sepatah dua kata tapi aku pilih untuk terus berdiam. Sekurang-kurangnya untuk masa ini..
Read On 0 Comment(s)

From The Barait of Anakjagung

Dear Readers,
Thank you for visiting my blog. I do hope that your visit is a fun one. Please leave your comment in regards of my post or just say hi in my Chat Box. Don't forget to leave your link so that I can pay you a visit too. Thank you so much.

Most of the postings here are original therefore, publishing/printing/production or of any means of using the materials in this blog without a formal written consent from Anak Jagung is strictly prohibited. Where some are not, links and sources are stated.

Best viewed using Mozilla Firefox


© Copyright Anak Jagung 2003 - 2014. All rights reserved.

About Me

My photo
A blogger who blogs when he feels like it. A teacher who is learning to be a better one everyday. A person who likes photography but is not good at shutter speed and what the heck is the rules of third? A man who believes that you can change the world.

Chatter Box

Followers


Slider

The Best Links

Get more followers

Blog Archive